Wuwejův zápisník

Josef Ládek, Robert Pavelka: Encyklopedie komiksu v Československu 2. díl

18.02.2017 16:48, Wu | knihy | komiksy | komentáře -

obálka Encyklopedie komiksu v Československu 2. dílPokračování encyklopedie jsem četl už jen pro úplnost, protože na rozdíl od prvního dílu, kde jsem ABC znal dost dobře, zdejší časopisy mě minuly úplně. Pionýrskou stezku, Pionýrské noviny ani Sedmičku pionýrů jsem nekupoval.

Popis je stejný jako v prvním dílu, u každého komiksového seriálu je textová část s popisem historie, původu, autorů scénáře i kreslířů; v malém medailonku rychlá reference (autoři, počet epizod, formát, umístění a roky, kdy byl vydáván) a minimálně jedna stránka okomentovaných ukázek:

Encyklopedie komiksu v Československu 2. díl, str. 260

Oproti prvnímu dílu ubylo obhajob, text je střízlivější, což je dobře. Pro změnu mě ale mátl fakt, že na rozdíl od ABC, tyto časopisy ve velké míře přebíraly komiksy ze zahraničí. Proto je odhadem polovina knihy věnována komiksům, které v Československu pouze vyšly, ale nevznikly v něm.

A šokovala mě volnost až zvůle, s jakou se s komiksy zacházelo v Sedmičce pionýrů: „Pihoun na stránkách Sedmičky prožil podivný slepenec ze tří epizod vydaných už v časopise Pif Gadget. Že se jedná o poskládané odlišné příhody, mohli čtenáři zjistit především díky tomu, že francouzští kreslíři číslovali jednotlivé řady obrázků, které v Sedmičce na sebe nenavazovaly. Nejdřív se poskočilo o několik desítek dopředu, potom zase nazpátek. Pokud zapátráme ve francouzských médiích, zjistíme, že ani nebyly využity celé původní příbědy, ale pouze jejich části.“ (Str. 208)

Publikaci uzavírá obrazová příloha (obálky, fotografie tvůrců komiksů, redakcí časopisů apod.) a tři kompletní komiksy – „Vyplněný sen“, „Comeback zvaný Spořínek“ a „Telegraf versus zločin“.

Celkově, jakkoliv sbírání podkladů muselo dát obrovskou práci, výsledek ocení nejspíš jen pamětníci časopisů. Není to encyklopedie českých (v Česku vzniklých) komiksů, není to encyklopedie stylů ani tvůrců, ale encyklopedie čehokoliv obrázkového ve vyjmenovaných periodikách.

Recenze Petra Šimčíka.

nakladatelství XYZ, Praha 2012, ISBN 978-80-7388-610-3, cena 499 Kč

12345
1487432880000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online