Wuwejův zápisník

Charles M. Schulz: Svět podle Snoopyho

21.07.2010 23:39, Wu | knihy | komiksy | komentáře -

obálka knihy Charles M. Schulz: Svět podle SnoopyhoSe seriálem Peanuts jsem se setkal jako dítě v novinách. Líbil se mi (ostatně aby také ne, když v nich jiného kresleného nebylo), jen to jméno mi unikalo. Ale dobře, že ho překladatel nepřeložil, Buráci nebo Buráčci by znělo hrozně. Ani autorovi seriálu, Charlesi M. Schulzovi, se nelíbilo, stvořili jej novinoví redaktoři.

Seriál vycházel od 2. října 1950 do začátku roku 2000, tedy téměř padesát let a jednotlivých stripů existuje asi 18 tisíc. Je jasné, že do knihy se nemohl vejít ani reprezentativní výběr, nehledě na proměnu vzhledu jednotlivých postav. Proto Petr Onufer vybíral jen z let 1970-1990. Grafická podoba i charaktery již byly ustálené, stejně jako základní motivy. A abychom se dokázali zorientovat, je v předmluvě stručná charakteristika každé postavy a schéma jejich vzájemných vztahů.

Svět podle Snoopyho, str. 192

Co se nedá přehlédnout, je melancholičnost seriálu a marné hledání odpovědí. Vystupují tu posmutnělí dospělí v dětském těle. I humor je vážnější; vyvolá nanejvýš úsměv, smát se nahlas tady snad ani nejde.

Předmluva je naprosto vynikající, výběr stripů určitě také, protože u všech příběhů vás bude zajímat jak dopadnou a co bude pokračovat, ani překlad nikde nedrhne - zkrátka, kniha je to povedená.

Svět podle Snoopyho, str. 103

(informace pocházejí z předmluvy Petra Onufera)

Recenze: Boris Hokr, Jarmila Křenková, Michal Jareš.

nakladatelství Albatros Media, Praha 2010, ISBN 978-80-00-02483-7, cena 249,- Kč

12345
1279748340000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online