Wuwejův zápisník

Náhrada Google Readeru a iGoogle

18.04.2013 00:39, Wu | počítače | odkazy | komentáře -

Google systematicky likviduje služby, které používám.

Nejprve asi před půl rokem oznámil, že zruší iGoogle, homepage, na kterou jste si mohli naskládat komponenty a mít je při ruce hned po spuštění browseru. Měl jsem tam odskok do Google Readeru, souhrn hlavních událostí z Google News, náhled na svůj záložní mail, který nevybírám pravidelně, ale sledovat ho potřebuji pro případ, že by tam přistálo něco důležitého (GMail), plus nějaké poznámky a pro zajímavost zobrazení měsíční fáze.

Že stránka přestane být dostupná 1. listopadu 2013, mě sice mrzelo, ale řešit jsem to nepotřeboval, zase tak často jsem ji nevídal.

Když se ovšem pod směšnou záminkou snižujícího se zájmu uživatelů rozhodl Google během tří měsíců zaříznout Google Reader, tedy 1. července 2013, byla to pro mě prakticky katastrofa. Na webu jinak než přes čtečku nečtu, sleduji přes 300 zdrojů informací, pravidelně jí listuji i na mobilu přes aplikaci pro Android, zkrátka, bez Readeru bych byl jako bez ruky.

V úvaze, za které weby bych byl ochoten platit, jsem ho opominul, během hledání pak bolestně zjistil, že reader měl být na prvním místě - ale stejně by to bylo houby platné, protože Google zpoplatnění ani nenabídl. Přiznávám, tato varianta mě v současném světě ani nenapadla...

Náhrada GoogleReaderu

Začal jsem téměř okamžitě hledat náhradu, slibně vypadal TheOldReader, ale byl pomalý, zahlcený desetitisíci podobnými zoufalci jako jsem byl já a neměl mobilní aplikaci. Chvíli jsem uvažoval o TinyTinyRSS, hosting s PHP mám a mohlo by to fungovat, ale zase se mi to zdálo poněkud neefektivní, kdyby to tak udělali všichni... Nechávám si tuto možnost v záloze pro příští hledání, pak bych zřejmě uvažoval i o nějakém sdílení.

Asi čtrnáct dní jsem se trápil s Feedly. Spousta lidí (půl milionu) na něj přešlo, články uvádějí, že je to nejbližší alternativa. Alternativa to jistě je, nikoliv ale pro mě, ty dva týdny byly utrpení.

Nejdřív mě ničil vyjíždějící a a skrývající se levý panel se seznamem feedů, pak jsem přišel na to, že je to malým rozlišením obrazovky a že stačí trochu snížit velikost zobrazení v browseru. I tak to ale pro mě bylo těžko použitelné, všechno se na stránce děje nějak samo, označit článek jako přečtený je snadné, vrátit ho mezi nepřečtené je jen pro zručné. Klávesová zkratka funguje jen když jsem v okně přehledu, ale do něj se musím dostat kliknutím, což znamená zase označení nějakého článku jako přečtený. A ta zobrazení! Obrázky, novinové články, samý atraktivní design, dokonce i zobrazení „seznam“ je na mův vkus příliš malebné.

Mobilní aplikace je také dřina, pro zpestření vždy po pár odkazech ukáže jeden článek celostránkově, jako „cover“. Mě to ale ruší, vypadá jinak, nevím na co mám klikat, já chci seznam odkazů plus označování (přečtené/nepřečtené a hvězdičku).

Nebudu to prodlužovat; po čtrnácti dnech mi TheOldReader napsal, že už se mu povedlo zpracovat frontu zájemců a mám tam svoje feedy, zkusil jsem a opravdu, rychlost už byla přijatelná a ovládání je pochopitelně přesně takové, na jaké jsme zvyklí.

screenshot TheOldReader

Zbývalo vyřešit čtení na mobilu. Při zkoumání tlačítek v readeru jsem si všiml integrace služby Pocket. Trefa, přesně to, co jsem potřeboval. Je to úložiště odkazů pro pozdější přečtení, dá se integrovat i do browseru pro použití kdekoliv, nejen v readeru, a má i kvalitní a dobře použitelnou mobilní aplikaci.

Výsledek je dokonce efektivnější než před tím. Když sedím u velkého počítače, vyčistím celou čtečku, zajímavé články naházím do pocket a už se nestává, že mi tam něco týdny visí a čeká na přečtení.

Když něco objevím při brouzdání nebo mi někdo pošle odkaz mailem (zřídka), přidám si ho tam také kliknutím na ikonu v adresním řádku (ve Firefoxu, jinde by to bylo bookmarkletem).

screenshot Pocket icons

Nu a když mám dost času, nebo jsem někde na cestách, otevřu si seznam odkazů v Pocket a čtu jeden předvybraný článek za druhým. Na počítači:

screenshot Pocket plugin Firefox

Na tabletu nebo v mobilu, zkrátke kde se to zrovna hodí. Zobrazení se dá nastavit blokové:

screenshot Pocket - block view

nebo seznam:

screenshot Pocket - list view

Jediné co nemám úplně dořešené je označování článků, ke kterým se chci vracet (protože jsem tam komentoval). Označuji si je pomocí tagu, ale vadí mi, že mi tam „straší“ mezi nepřečtenými. Naštěstí s tím se žít dá.

Náhrada iGoogle

A vlastně jsem ještě nezmínil náhradu homepage. Protože mě příliš netrápila, nehledal jsem nijak intenzivně. Když jsem při hledání čtečky našel zmínku o Netvibes, že mají RSS reader, ale že je to hlavně homepage, zkusil jsem je. Po chvíli laborování jsem dosáhl prakticky stejného rozložení.

Srovnejte iGoogle:

screenshot iGoogle

a Netvibes:

screenshot Netvibes

Také tady je drobný háček, refresh feedů má strašlivě dlouhé intervaly obnovení, jednou denně je pro zpravodajství zoufalé. A ani explicitiní refresh tlačítkem nezafunguje. Ovšem jak už jsem psal na začátku, zase tak často tu stránku nevídám.


Celá tahle anabáze s Google službami je vlastně pozitivní. Připomněla mi, že známý vtípek s Googlem v roce 2084 je především varování, že nás Google drží v hrsti, a že nás klidně a kdykoliv z té hrsti vysype. Že není zdrávo, vázat se více službami k jedinému poskytovateli. A pro mě osobně má výhodu i v tom, že už nebudu trvale přihlášený (kvůli readeru) a nebude se tak kdesi evidovat historie mých vyhledávání...

12345
1366238340000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online