Wuwejův zápisník

Douglas Adams: Převážně neškodná

13.10.2011 23:13, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Douglas Adams: Převážně neškodnáPoslední - pátý - díl stopařské trilogie se nese v duchu paralelních vesmírů, vícenásobné existence a nového Stopařova průvodce. To je převratný vynález; aby se ušetřilo, bude existovat jen jeden kus, ale prodávaný bude ve všech dimenzích najednou. Mimochodem teorie paralelních vesmírů, jak je prezentovaná Adamsem, je velmi působivá:

Předně je potřeba si v souvislosti s paralelními vesmíry uvědomit, uvádí Průvodce, že nejsou paralelní.
Dále je důležité si uvědomit, že to v přesném slova smyslu nejsou vesmíry, ale nejlepší bude, když se budete snažit si toto uvědomit až trochu později, až si uvědomíte, že všechno, co jste si až do této chvíle uvědomili, je nepravdivé.
Důvodem, proč to nejsou vesmíry, je to, že žádný konkrétní vesmír vlastně neexistuje jako takový, jako jedna věc, ale je to způsob, jakým pohlížíme na to, čemu se odborně říká NVM, neboli ‘Naprostý a všeobecný mišmaš’. Naprostý a všeobecný mišmaš také ve skutečnosti neexistuje. Je to prostý součet všech rozdílných náhledů na něj, které by se vyskytly, kdyby existoval.

Legrační, že? Jen kdyby mi to nebylo tak povědomé... pravděpodobnostní vyjádření elementárních částic? Součet všech možných trajektorií?

Arthur Dent, osudem zavátý na zaostalou planetu, který najde své místo jak sendvičář, Trilian jako astroložka mimozemšťanů, kteří zapomněli kdo jsou, co jsou a proč dělají to, co dělají. Útěky, podivné náhody... Zase mě na tom všem více než bizarní děj bavily dílčí scény, rozhovory nebo poznámky:

Dalším zkoumáním se vzápětí zjistilo, co že se vlastně stalo. Meteorit prorazil do lodi velkou díru. Loď to nezaznamenala dříve, protože meteorit úhledně vyrazil tu část počítačového vybavení lodi, která měla registrovat, jestli loď zasáhl meteorit.

Líbil se mi postřeh o vynalézavosti blbců:

Běžnou chybou, které se při navrhování věcí odolných proti blbosti lidé dopouštějí, je hrubé podcenění vynalézavosti blbců.

I lakonická vyjádření v rozhovorech:

„Co ti na to řekla?“
„Praštila mě tím šutrem podruhé.“
„Myslím, že ti můžu s jistotou říct, že to byla moje dcera.“
„Milounké stvoření.“
„Musíš ji víc poznat,“ vysvětloval Arthur.
„To pak zkrotne, nebo co?“
„To ne, ale ty se naučíš, kdy uhnout.“

Co mě ovšem překvapilo je konec - takový jsem ho nečekal. Ale i kdyby to dopadlo jinak, stejně bych se ke knize (knihám) dlouho nevrátil. Je toho totiž moc. Kdyby celý Průvodce měl jen jeden či dva svazky, stačily by mi.

nakladatelství Argo, Praha 2002, ISBN 978-80-257-0038-9, cena 198 Kč

12345
1318540380000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online