Wuwejův zápisník

Jana Švábová, Tomáš Rygl: Praha - podrobný obrazový průvodce

01.01.2011 23:59, Wu | knihy | architektura | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Jana Švábová, Tomáš Rygl: Praha - podrobný obrazový průvodceŽe mě odjakživa fascinovaly kresby průřezů domy, na nichž je vidět uspořádání místností, vybavení, konstrukce, zkrátka vše, co je za normálních okolností pohledu ukryto, jsem tady už zmínil.

V podrobném obrazovém průvodci Prahou jsem si skutečně přišel na své. Popisuje a především ukazuje 152 historických objektů v šesti oblastech - Pražský hrad, Hradčany, Malá Strana, Staré Město, Židovské Město, Nové Město. Podle anotace je v knize obrázků na 1400!

Typická (dvou)stránka vypadá takto:

Klášter na Slovanech, str. 136 a 137

(Klášter na Slovanech, str. 136 a 137, vybral jsem tento obrázek, protože moderní věž kostela mě zaujala už ve Dvořáčkově Moderní architektuře)

Krátký úvodní text popisuje stručně historii stavby, těžiště je ve velkém obrázku, nakresleném tak, aby bylo vidět dovnitř, a opatřeném popisky význačných prvků. Kolem je pak rozmístěno několik menších obrázků nebo fotografií detailů jako jsou nástenné a nástropní kresby, sochy, oltáře apod. Užitečný, byť pravděpodobně již neaktuální, je přehled otevírací doby příslušné památky.

Prohlížení opravdu stálo za to; odnesl jsem si spoustu tipů na výlety (netušil jsem například, že zámek Troja je tak výstavní), viděl památky tak, jak je ve skutečnosti nikdy spatřit nelze, a mimo jiné žasl nad konstrukcemi kleneb. Jak to mohli vůbec postavit? A jak to, že to drží?

Knihu rozhodně doporučuji vaší pozornosti, je vynikající a vzhledem k obsahu (a práci na jeho vytvoření) není ani cena nijak přemrštěná.

nakladatelství ATP, Praha 2005, ISBN 80-86893-18-9, cena 490,- Kč

12345
1293922740000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online