Wuwejův zápisník

Scott Adams: Jak vydrhnout velrybě stoličku (Dilbert 1)

25.11.2010 07:15, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Scott Adams: Jak vydrhnout velrybě stoličku (Dilbert 1)Dilbert, technik či inženýr ve velké korporaci, jehož glosování korporátního života fascinuje kde koho, vychází konečně knižně. Není to sice první kniha v češtině, ale Dilbert a jeho principy měla tak tragický překlad, že Dilbertovi spíše ublížila. Jak vydrhnout velrybě stoličku je v tomto ohledu vynikající, překlad Filipa Škáby nemá chybu a už z názvu knihy můžete vidět, že texty zdařile zasazuje do českého prostředí.

Dilbert 1 - str. 52

(ukázka ze strany 52)

Protože jsem Dilberta znal z pozdějších stripů jen v jeho pracovním prostředí, překvapila mě tematická rozrůzněnost. Dogbert, Dilbertův pes, se ještě do práce nevrhl a tudíž se ze svého psího pohledu komentuje spíš Dilberta, jeho domácnost a občas se vypraví úplně jinam:

Dilbert 1 - str. 75

(ukázka ze strany 75)

Dilbertova rande, končící vesměs katastrofou, připomínají Garfielda, resp. jeho pána; vlastně i Dogbert zpočátku vystupuje podobně jako nejznámější kocour na světě, ale velmi rychle nalézá vlastní tvář. O dvou dinosaurech, kteří zčistajasna obývají Dilbertův dům, ani nemluvě, tam nevím, co si myslet.

Dilbert 1 - str. 62

(ukázka ze strany 62)

V každém případě je ale kniha komiksů výborná a určitě najdete strip, který nejen pobaví, ale rozesměje nahlas.


Aktualizace 7. 4. 2020: Návrat k první knize mě sice pořád bavil, ale mám dojem, že se v ní Dilbert teprve rozjíždí, že autor hledal témata i postavy.


Odkazy:

nakladatelství Crew, Praha 2010, ISBN 978-80-7449-005-7, cena 199,- Kč

12345
1290665700000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online