Wuwejův zápisník

Novinky na blogu - Facebook, Twitter, nevalidita

27.11.2010 14:31, Wu | o blogu | komentáře -

Zrušil jsem tlačítko Linkuj, jednak ho prakticky nikdo nepoužíval, jednak tato služba již příliš neslouží svému účelu - při pohledu na každodenní výběr zajímavých přírůstků vidím, že více než polovinu jich tvoří více či méně zaobalená reklama.

Místo toho jsem vzal na milost Facebook.

O svojí zkušenosti s tímto morem jsem se různě v komentářích zmínil - zkusil jsem, zkusil jsem aktivně fungovat, ale nějak se mi na zeď valily samé banality. Nejsem příliš společenský člověk ani v reálném životě a ačkoliv virtuální kontakt snáším lépe, ten facebookový nebyl to pravé. Po měsíci jsem účet zase smazal. To ale neznamená, že Facebook hodlám ignorovat:

Ze statistik návštěvnosti vidím, že z Facebooku přichází nezanedbatelné množství lidí, a rozhodl jsem se linkování usnadnit, a to hned dvěma způsoby.

Za prvé - pod článkem je Facebookové „Like“ („To se mi líbí“) tlačítko. Jedním kliknutím se vám na vaši zeď hodí status o tom, že se vám odkazovaný článek líbí.

ukázka Facebook Like

Za druhé - do hlavičky stránek jsem přidal Open Graph tagy se subjektem, odkazem, anotací a obrázkem pro článek, takže pokud si na zeď budete vkládat odkaz klasicky, rovnou se k němu logo přidá.

ukázka Facebook Link

A abych si funkce mohl kontrolovat sám a nemusel pořád otravovat Facebook pozitivní kolegy, zase jsem si tam účet založil. Bez přátel a bez aktivity.

Další oblíbená síť je Twitter. I sem můžete poslat odkaz pouhým kliknutím na tlačítko pod článkem.

ukázka Twitter Link

Testovací účet jsem si založil také, ale na rozdíl od Facebooku mě švitoření celkem baví. Jednak mi umožňuje občas vykřičet subjektivní postřehy, jednak těch pár lidí, které odebírám, má zajímavé příspěvky. Pochopitelně se trápím s maximální délkou 140 znaků; naštěstí ale existují služby jako twitlonger. Mrknout můžete na twitter.com/wuwej.

Začlenění Facebooku pomocí iframe a zároveň OG hlaviček ovšem vedlo k tomu, že web přestal být validní. Náhrada XHTML Strict verzí Transitional vyřešila iframe, nikoliv ale OG hlavičky. Pro ty existuje XML namespace, ale zase jen pro Strict (XHTML+RDFa). Obojí najednou nelze... I kdybych vyřešil tohle, tak integrace Twitteru používá atributy data-count a data-via u tagu A, což by počítám byl problém také.

Pragmaticky jsem se rozhodl vykašlat na validitu a nechat si integraci sociálních sítí, takže pokud někdy někdo validaci zkusíte - tři chyby jsou normální.

12345
1290864660000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online