Wuwejův zápisník

Mladí, moderní a neklidní

09.02.2008 18:46, Wu | čeština | komentáře -

Všichni je známe! Mají progresivní názory, jasnou představu jak zbohatnout a vše tomu přizpůsobují. Oblečení, vystupování i životní styl. My jsme pro ně jen prostředek k dosažení cílů, arogance je jejich druhé jméno. Ale to první, to první jméno dostávají od ostatních.

MUM. Zkratka z "mladý úspěšný muž". Nalezeno u jIRIho.

MLAMOJ. Zkratka z "mladý moderní jinoch". Velmi zvukomalebné. Poprvé jsem ho viděl u aKB. Na stránkách o objektovém programování je pěkná definice: „Mlamoj se vyznačuje tím, že má vlasy sepnuty do ohonu, na sobě má brčálově zelené nebo červené sako a v ruce drží mobilní telefon. Jeho určující vlastností je to, že vás při každém jednání podvede.“ (zdroj Co je a co není algoritmus). Ačkoliv, móda červených sak už nejspíš pryč, tak ještě jedna definice od Branislava Lacka: „Mladík kolem 25 let s náušnicí, oblečený v pestrobarevnou košili a džíny, s bříškem zakulaceným od piva. Dravý, drzý a sebevědomý. Většinou jen s maturitou nebo nedokončenou vysokou školou, kterou zanechal poté, co zjistil, že se tam učí samé zbytečné hlouposti. Všemu rozumí! Všechno umí! Zásadně pohrdá všemi těmi strejci a dědky kolem, kteří mají neustále nějaké potíže a problémy.“ (zdroj Typologie: manažeři českých luhů a hájů)

ZMRD. Zcela specifický význam dal slovu zmrd dFens, podařilo se mu vybudovat celou vědu. Zkrácená definice: „Dívá se na sebe sebevědomě jako na již hotového člověka, vědomostmi nabitého, pozitivně naladěného a naprosto nepostradatelného jedince pro tu kterou firmu, která si jej právě najala. Svůj přínos vidí v tom, že svůj neopakovatelný osobní styl co nejdříve uplatní v nějaké vedoucí funkci, ze které způsobí rozsáhlé změny ve fungování jemu svěřeného úseku a protože si nepřipouští omyl, věří pevně, že bude úspěšný. Něco jako Lee Iacocca, když přišel ke Chrysleru, narozdíl od Iacoccy jim chybí jakékoli znalosti a rozhled. Je natolik posedlý touhou po úspěchu, potažmo postavení a penězích, že si nepřipouští jiný průběh věcí a pokud mu někdo stojí v cestě, má problém. U nás se pro něj vžilo pojmenování mladý zmrd nebo prostě jen zmrd.“ (ze stránky Zmrdi I - Zasvěcení; podívejte se sami, je to podrobně rozpracované).

FRIKULÍN. Zkratka z anglického free-cool-in. Tato kategorie je významově trošku posunutá od totálního kariérismu ke sledování nejúžasnějších trendů, valících se z médií. Pěkná definice od Věry Schmiedtové je na stránkách Českého rozhlasu.

Znáte nějaká jiná pojmenování podobných individuí? Do komentářů s nimi.

12345
1202579160000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online