Wuwejův zápisník

Libor Kovář: Mistrovství v prompt inženýrství

07.06.2024 22:19, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Mistrovství v prompt inženýrstvíUž jsem se tu zmínil, že mi k používání umělých inteligencí chybí zásobník nápadů na co se ptát a jak se ptát. Dřímalkova kniha mi moc nepomohla, fakta tam sice jsou, ale jen jako vedlejší a ukrytá pod nánosem povídání o změně práce. Zato tahle publikace byla trefa! Libor Kovář si na nic nehraje, jde přímo k věci a shromáždil v knize doporučení a příklady pro nejčastější AI.

V úvodu vysvětlí úplné základy – co je to chatbot, jaké jsou hlavní chatboty a které firmy za nimi stojí, co je to prompt a jeho inženýrství, jak správně prompt sestavit, jaká jsou nejdůležitější pravidla a jaké nejčastější chyby.

Zároveň také uvede dva ultimátní prompty, jeden pro ChatGPT a druhý pro Midjourney. To bylo první překvapení – prompt na dělání promptů!

Ultimátní prompt je vytvořený tak, že stačí když v promptu nahradíte text „[téma – slovo nebo věta]“ čímkoliv co vás zajímá, například „jak si zažádat o zvýšení platu a na co se připravit“. ChatGPT vám následně vygeneruje dlouhé a inspirativní prompty, které by vás možná ani nenapadlo vytvořit. Pak už si jen kterýkoliv vyberte zkopírujte a nechte se překvapit neobvyklými a netradičními výstupy. (Str. 46)

Následuje knihovna promptů právě s těmi nápady. Úpravy vlastních poznámek, třeba. To by mě vážně nenapadlo, svoje neučesané poznámky a zápisky nechat zpracovat a opatřit nadpisy. Nebo psaní mailů v mém stylu! Další, pokročilé prompty jsou o hraní rolí nebo marketingových textech.

Jen máloco stárne rychleji, než umělé inteligence, při jejich překotném vývoji – takže je to vidět i na následující kapitole s přehledem TOP pluginů pro ChatGPT. Ty už se nejmenují pluginy, ale „GPT“, je jich víc a často se přejmenovaly, takže pokud je chcete vyzkoušet, občas to chce trochu hledání. Každopádně i na to je autor knihy připravený a na jejím konci nabízí registraci elektronické kopie knihy a zasílání aktualizací.

Po krátké zmínce o možnostech Microsoft Edge je zbytek knihy věnovaný generování obrázků, zejména v Midjourney, které je asi nejpokročilejší. Od tipů pro začátečníky přes prompty, prolínání obrázků až po pokročilé tipy pro stylování – materiály, pohledy, styly. Výborný je Průvodce od A do Z. Tam totiž ukazuje, jak se postupným přidáváním slov mění výsledná čtveřice obrázků, to je velmi názorné. Stejně jako série Vyzkoušené styly:

Mistrovství v prompt inženýrství, str. 217-218

Odkazy na 2 nejlepší zdroje s ukázkami stylování mě úplně odrovnaly – jejich autoři tomu museli věnovat neskutečné množství času. Stovky umělců a příklady obrázků v jejich stylu v prvním případě, a stylování (světla, materiály atd.) v případě druhém.

Zkrátka výborná kniha, čistě praktická příručka.

(A protože minulý týden vyšla přepracovaná verze, můžu začít číst znovu… )

Odkazy:

KOVÁŘ, Libor. Mistrovství v prompt inženýrství. TZ-one, 2023. 978-80-7539-160-5.

12345
1717791540000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online