Wuwejův zápisník

Filip Dřímalka: Budoucnost (ne)práce

05.04.2024 22:49, Wu | knihy | komentáře -

obálka Budoucnost (ne)práceČím víc zkouším AI, tím víc vidím, že mi chybí zásoba nástrojů a nápadů. Na co se ptát, s čím si nechat pomoci (a jak dotaz položit). Je to prostě tak nový a nečekaný obor, že postrádám základní „slovník“.

Horší zprávou je, že abyste se něco naučili opravdu dobře, musíte tomu dát čas, energii a pozornost. Nejde totiž jen o samotné dovednosti, ale hlavně o schopnost uplatnit je v praxi. Málokdo z nás ještě věří reklamám na zázračné zhubnutí. Když se chceme dostat do formy, musíme přece změnit jídelníček a pravidelně sportovat. To samé platí i pro nové dovednosti. Přesto ale někteří lidé doufají, že stačí zúčastnit se jednoho workshopu a všechno se změní. Tak to ale bohužel nefunguje.

Ano, to je ono. Takže když jsem u Hany Jadavan na blogu viděl nadšenou recenzi na Budoucnost (ne)práce, neváhal jsem, knihu koupil a hned se do ní pustil.

Zklamání přišlo velmi brzy; kniha není o tom, jak přesně AI používat, ale že AI všechno změní. (A také že Filip Dřímalka je nejlepší; kde všude přednášel a komu všemu pomáhal.)

Podtitul Ovládněte AI, získejte superschopnosti, vydělávejte víc a žijte podle vlastních pravidel. odpovídá – kniha mnohomluvně vysvětluje, že je třeba být inovativní, kreativní, hledat nástroje a optimalizace, atd.

Konkrétní příklady jsou ukryté především v poznámkách pod čarou, a i tam jsou jen nastíněné – jsou to hlavně odkazy na nástroje. Faktickým tipům je věnovaná především kapitolka 3.10, tam jsou konkrétní doporučení a příklady:

Další tipy a triky pro práci s AI

  • Zadávejte AI různé role: „jsi učitel“, „jsi obchodník“…
  • Hrajte si s rozdílnými formáty: „Vytvoř (ÚKOL) a zobraz jej jako (FORMÁT).“ Formátem může být tabulka, myšlenková mapa, odrážkový seznam nebo cokoliv podobného.
  • Zkoušejte různé styly: „přepiš text ve stylu Tima Ferrisse“, „uprav grafiku ve stylu Basquiata“…
  • Nevymýšlejte všechno sami. Nechejte umělou inteligenci, ať se vás doptá na další informace, které potřebuje k dokončení úkolu.

V knize je ale opravdu široký přehled inovativní práce, moderních firem, fungování i efektivity:

Proč posílat prezentace sem a tam a pak všechno nahrávat na intranet, když můžeme rovnou pracovat na něm? Jde o skvělý příklad jednoho z nejužitečnějších principů nového způsobu práce – OHIO neboli only handle it once, tedy udělejte to jenom jednou.

Rozdělená je do čtyř částí; pro představu obsah:

Nová realita – Jak umělá inteligence (z)mění vaši práci – Práce a nové technologie; Inovace budoucnosti přítomnosti; Směr: nepráce

Nové myšlení – Jak objevit a rozpoznat příležitosti v práci i podnikání – Svět plný příležitostí; Základy digitálního myšlení; Upgradujte svoje myšlení

Nové superschopnosti – Jak využít technologie ve svůj prospěch – Jaké dovednosti potřebujeme v éře AI? Vítejte ve zlatém věku tvůrců; Využijte technologie ve svůj prospěch; Ovládněte umělou inteligenci; Převezměte vedení; Naučte se (skoro) cokoliv

Nová nepráce – Jak pracovat a žít podle vlastních pravidel – Žádné schůzky. Žádné termíny. Žádní zaměstnanci; Nechejte svoji práci, aby pracovala za vás; Najděte Vytvořte si ideální práci; Výzvy budoucnosti

Skoro bych řekl další úroveň Svobody v práci.

Gumroad nemá zaměstnance na plný úvazek. Lidé pracují za transparentní sazby, na které nemá vliv, kde žijí. Odměnu v plné výši ale dostávají nejvýš za 20 hodin týdně. Pokud chtějí pracovat víc, hodinovka se jim sníží na polovinu. Firma nenabízí žádné další benefity, jen extrémní flexibilitu a dobrou mzdu. Pro řadu lidí to je mnohem důležitější než hezké kanceláře, stravenky nebo občerstvení, protože svůj čas a svoji energii mnohem raději než práci věnují rodině, sportu, vlastním projektům nebo dobrovolničení.

Sice mi v mém problému kniha nepomohla, ale určitě není špatná; pokud chcete někoho rozhoupat a přimět k pochopení, že procházíme revoluční změnou a že potřebuje na tu vlnu naskočit, je ideální.

A když se dívám na svoje výpisky s konkrétními nástroji, není jich úplně málo, takže tipy tam jsou také, byť trochu ukryté. Jen na jejich využití si bude muset každý přijít sám.

Možná je to dobře.

Odkazy:

DŘÍMALKA, Filip. Budoucnost nepráce. Autor vlastním nákladem, 2023. ISBN 978-80-11-03772-7.

12345
1712350140000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online