Wuwejův zápisník

Jaroslav Kmenta: Rudý Zeman

02.03.2020 23:01, Wu | knihy | politika | výběr z knih | komentáře -

obálka Rudý ZemanV knize Proč? jsem hledal, co vedlo k znovuzvolení antistátníka do čela státu. V knize Rudý Zeman pak to, co vedlo k proměně státníka v antistátníka. A byla to opravdu jízda, hned od první kapitoly. V ní Jaroslav Kmenta popisuje, jak přišel na podivné nesrovnalosti v transparentním financování Zemanovy prezidentské kampaně, jak objevil nastrčené falešné sponzory, kteří si dávat desítky tisíc nemohli dovolit a mnohdy o svém „sponzorství“ ani nevěděli.

Sýkorová v roce 2012 pracovala v Brně na jedné vysoké škole. Jako úřednice. Když jsem se jí zeptal, zda sponzorovala SPOZ částkou 50 tisíc korun, zalapala po dechu.

„Cože? To bude nějaká mýlka. Kde já bych vzala 50 tisíc? Jsem ráda, že jsem ráda,“ řekla.

„A jak si vysvětlujete, že jste se dostala na seznam sponzorů SPOZ, když jste Zemanově straně nedala ani korunu?“ zeptal jsem se Sýkorové.

„Jsem v šoku. Fakt nevím. Nedokážu si to vysvětlit. Nic jsem nedala. Nic nepodepisovala,“ řekla.

Její reakce byla autentická a bezprostřední. Reagovala bez jakýchkoli vytáček nebo dlouhého přemýšlení. (Str. 27)

(Ale během pátrání se jim občas paměť změnila.)

Mimochodem všimněte si, jak barvitě je dialog zachycený. Další kapitoly pokračují ve stejném duchu. Miroslav Šlouf a jeho mazač paměti, šokující informace o pozadí aféry Olovo (značka Pb, stejná písmena jako iniciály Petry Buzkové), Operace důchodce (o pokusu o návrat do politiky při první přímé volbě prezidenta), Touha po pomstě, Ruská ruleta, Jak krakatice utopila vodníka (o provázanosti politiky a mafie, spisu Krakatice a kmotru Mrázkovi) atd. atd., až po rozkrývání vazeb na Rusko a ruské firmy.

Vynikající je souhrn vlastně celé politické kariéry Miloše Zemana, se všemi změnami, obraty a aférami. A souhrn vysvětlený do hloubky, včetně pozadí, takže teprve takhle zpětně jsem si uvědomoval proč se dané události odehrály (a jak povrchně jsem je vnímal). Naopak o té proměně v antivzor je tam relativně málo; je to ale asi v pořádku, protože podstatné jsou nitky v pozadí, nikoli žlučovité poznámky v médiích.

Miroslav Šlouf byl poměrně otevřený, když začal v knize hodnotit Miloše Zeman. Podle něj se Zeman hodně změnil.

„Chování prezidenta Miloše Zemana stále více určuje trojice špatných vlastností: nevypočitatelná náladovost, urputná zatvrzelost a prakticky nulová sociální inteligence. Je kvůli nim schopen se v okamžiku proměnit ve fracka nebo lpět na zřejmých omylech,“ napsal Šlouf ve své knize.

„Dříve je měl aspoň většinou pod kontrolou, ale v posledních letech jako by se utrhly že řetězu, což způsobuje rychlou degeneraci osobnosti,“ uvedl Šlouf. (Str. 215)

Hodně mě zaujala komunikace s hackerem, který zjistil, že někdo z blízkých Zemanových spolupracovníků operuje s účtem v bance v Belize se 7.4 mil. dolary, a na Kmentu se obrátil kvůli konzultaci co s tím. Zveřejnit se to bez důkazů nedalo a výsledek z toho není žádný, kromě dokreslení obrázku, přesto to byla velmi svižná a zajímavá kapitola. O pozadí odblokování ruského dluhu jsem dosud neměl ani tušení.

Ještě ke stylu – kniha je napsaná výborně, barvitě, literárně zkušeně. Je to přesně ta správná hranice mezi strohými fakty a beletrií, kdy už je text dokonale čtivý, ale stále ještě čistě faktický, a občasné vybočení do spekulace (byť zcela logické) je jasně označené.

No a ta fakta? Ta z hlavy nedostanete. Nevím, co je horší, jestli rozpad osobnosti, nebo to, jak „politiku“ určují Zemanovi na Rusko napojení poradci.

Odkazy:

nakladatelství JKM - Jaroslav Kmenta, Nymburk 2019, ISBN 978-80-87569-35-1, cena 349 Kč

12345
1583186460000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online