Wuwejův zápisník

Mark Sisson: Primal Blueprint

23.02.2015 00:01, Wu | knihy | produktivita | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Mark Sisson: Primal BlueprintPoslední dobou ve světě zdravého životního stylu letí paleo a tak jsem si chtěl udělat obrázek. Základní myšlenka – že sice máme moderní vymoženosti, ale organismus evolučně přizpůsobený době kamenné – sice dává smysl, ale přece jen bych to potřeboval trochu rozvést. A protože nemám příliš rád časopisy nebo krátké články, do tématu se chci ponořit, bylo jasné, že potřebuji nějakou knihu. Na Primal Blueprint jsem narazil v podstatě náhodou, v popisu mě zaujalo, že jde o „měkké paleo“, že nezakazuje, ale doporučuje, a také to, že jde o komplexní program, nejen o stravu.

První začtení bylo poněkud odrazující. V úvodu autor tvrdí, že přečetl všechno dostupné:

Primal Blueprint je moje snaha o shrnutí informací, které jsem nastudoval od špičkových světových evolučních biologů, paleontologů, genetiků, antropologů, lékařů, výživových poradců, vědců zabývajících se potrevinami, fyziologů cvičení, koučů, trenérů a vědeckých výzkumníků do stručného seznamu pravidel chování, které podpořilo optimální projevení genů a dokonce i přežití v průběhu lidské evoluce.“ (str. xi)

Ale v textu to tak nevypadalo, spousta tvrzení bez odkazů nebo citací. Teprve když jsem se dočetl na konec kapitoly, objevil jsem seznam zdrojů informací. Celou knihou se navíc vine „personalizace genů“. To je pořád dokola, jak máme přeprogramovat geny, co geny chtějí nebo nechtějí: „Zkuste to vydržet 21 dní, abyste začali své geny přeprogramovávat tak, aby tyto látky nechtěly a nežádaly.“ (Str. 241) Gen je přece pouhý program, ne myslící entita, nemůže nich chtít ani žádat!

Kapitola, která popisuje a porovnává životní styl Groka, paleolitického člověka, s Korgem, současným člověkem digitálního věku, je velmi názorná. Nevěřím sice, že by paleolitický člověk žil takhle jako izolovaná rodina, ani že by jejich život byl o tolik jednodušší než život Korgových, ale základní rozdíly předvádí skvěle. A z toho, kam jsme to dopracovali, jde trochu hrůza...

A pak konečně přijde pečlivé rozpracování Sissonova systému, nazvaného Primal Blueprint. Sestává z deseti zásad či doporučení; strava je pochopitelně nejdůležitější. Pokud jste se s paleo ještě nesetkali, bude pro vás určitě překvapující informace, že to, co nejvíce podporuje tloustnutí, není množství tuků v potravě, ale množství sacharidů a inzulinový metabolismus, a že obilniny moc zdravé nejsou.

Sacharidy způsobují vysokou hladinu inzulinu, která směřuje jak sacharidy, tak tuky (i bílkoviny) do vašich tukových buněk.“ (Str. 151)

Jak si získat a udržet kondici následuje v důležitosti hned za stravou.

Optimalizujte svůj cvičební program tím, že se pustíte do směsi častých, energizujících pohybů s nízkou intenzitou (procházky, chůze přírodou, snadné kardio); pravidelných krátkých, intenzivních silových tréninků (...); a občasných sprintů na maximum, které zlepší kompozici vašeho těla a zpomalí proces stárnutí.“(Str. 35)

A pochopitelně zvládání stresu, odpočinek, pozornost:

Zvládejte stres díky dostatku spánku, her, čerstvému vzduchu a kreativním výletům a zbavení se traumat, která často vznikají z hloupých chyb.“ (Str. 35)

Když odhlédnu od výše uvedených výtek, které by běžnému čtenáři nejspíš nevadily, je kniha zpracovaná výborně didakticky. Úvodní představení principů, následuje podobenství srovnávající Groka a Korga, které se vryje do paměti ať už s ním souhlasíte, nebo ne, pak podrobné rozpracování principů, motivační příklady úspěchů lidí z webu, bonusový materiál. Každá kapitola má na konci shrnutí všeho, co představila, knihu zakončuje rejstřík, ano, tak vypadá dobrá příručka. Ostatně ona i svými kulatými rohy vybočuje z průměru a upoutá na první pohled.

A samotné paleo? Na to, abych si zkontroloval všechny autorovy zdroje a jejich kompetenci nemám čas; díval jsem se jen na inzulin a glykemický index, u nich to odpovídá. Něco jsem zkoušel a také to funguje, třeba že po „primal“ jídle jako je maso se zeleninou nedochází k rychlému vyhládnutí.
Další tvrzení mám ověřená ze zkušenosti, třeba dýchání při posilování. „I když některé tábory před zadržením dechu varují, neexistují vědecké důkazy o tom, že by to bylo škodlivé. Ve skutečnosti vím, že dokážu dát dvě nebo tři opakování v řadě efektivněji, když dech zadržím a nadechnu se potom při uvolnění.“ (Str. 287), ano, přesně tak to je.
Někde jsem zachytil, že dokonce Švédsko
mění oficiální stravovací doporučení směrem k nízkosacharidové stravě s obsahem tuků.

Když tohle všechno zvážím, myslím, že na tom něco bude a tak budu v ověřování pokračovat.

nakladatelství Blue Vision, Praha 2014, ISBN 978-87672-16-7, cena 399 Kč

12345
1424646060000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online