Wuwejův zápisník

Jiří Pavlovský: Město mrtvých (Kladivo na čaroděje 2)

03.12.2013 00:34, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Jiří Pavlovský: Město mrtvých (Kladivo na čaroděje 2)V druhém dílu pokračuje Felixův tým s pátráním po tom, co se vlastně děje. Kdo zabíjel magiografy, proč se Sedmička cítí ohrožená a co magiografové vlastně objevili tak hrozného. Nápad exhumovat a oživit jednoho ze zabitých a zjistit od něj, oč jde, zní logicky. Ale to městečko, kde má být pohřbený, Chonětín (Přesmyčka z Těchonína? Také svým způsobem zmizelé sídlo...), jako by zmizelo z map. A ze zpravodajství. A z paměti lidí. Jako by se ze světa vytrácelo...

'Jedeme do města, které možná neexistuje, abychom našli člověka, který je možná zpopelněný, a pokusili se z něj dostat něco, co možná ani neví,' shrnul to Walter.

Město se brání, všichni mají chuť se otočit, odbočku nemůžou najít, když ji najdou, mají pocit, že tam nic není, a když přece jen vyrazí, obklopí je les jako z hororu – tvořící neprodyšnou vrstvu téměř bez světla, s větvemi bušícími do skla a střechy auta. Mírumilovná krajina za ním je až nepatřičná.

A opravdu, skrývá se v ní spousta nepěkných tajemství...

Druhý díl mi připadá lepší, je konzistentní, má hororovou atmosféru – městečko plné divných lidí, kteří cosi ukrývají, barák, co vypadá jako koncentrák, obětiště. Ale jsou tu i hlášky a suchý humor:

Felix vytřeštil oči. 'Ty mě vydíráš.'
'No… ne… vlastně ano.'
'Ty mě vydíráš!'
'Ano.'
'Myslím, že má na tebe tahle společnost špatný vliv.'
'To nepopírám. Tak co s tím budeš dělat?'
'To, co dělám vždycky, když mě někdo zkouší vydírat,' řekl Felix tvrdě.
'Udělám to, co chce.'

I přes cynické názory je hlavní hrdina v zásadě dobrák – ale nikdy by to nepřiznal:

Felix Jonáš byl v hloubi duše přesvědčený, že veškeré hrdinství je v podstatě jenom blbá výchova. Moc mayovek před spaním. Pak člověk dělá divný věci jen proto, aby učinil zadost svým vlastním iluzím o sobě. Aby si mohl pořád hrát na správňáka. Je mu prostě trapný udělat opak. Děláme to, co se od nás čeká, místo toho, abych dělali to, co bychom chtěli dělat. A teď kvůli tomu Felix umře.

Vlastně jsem díky Městu mrtvých rád, že jsem si začátek série koupil – jen to rozhodování, jestli pokračovat, teď bude těžší.

Recenze prvních dvou dílů série – Boris Hokr.

nakladatelství Epocha, Praha 2012, ISBN 978-80-7425-861-9, cena 89 Kč (eBook)

12345
1386027240000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online