Wuwejův zápisník

Jiří Pavlovský: Magie pro každého (Kladivo na čaroděje 1)

27.11.2013 00:31, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Jiří Pavlovský: Magie pro každého (Kladivo na čaroděje 1)První díl budoucí série, do které budou přispívat i další autoři. Oproti Agentu JFK, kde je sice možné cokoliv, ale velkou roli hraje technologie, tady jde o především o magii. Umístění je v současnosti a v Čechách.

Řeknu to takhle: všechno, o čem jste kdy četla v hororech a pohádkách, všechno to je svým způsobem pravda. Celá realita je jen škraloup na odstaveném mléce. Jsme jen plovoucí kra na oceánu, a pod námi to kypí životem.

Děj začína poměrně zostra, mladík s přítelkyní se snaží vetřít do blázince, aby odtud odvedli svého údajného otce. Plán mají promyšlený a i když se poněkud zvrtne a hrozí, že za sebou nechají mrtvolu, povede se jim chovance přece jen dostat ven a odvést jej do herny. Z netečného a nehybného muže se u výherního automatu pomalu stane normální člověk, ale překvapení nekončí, když tam vtrhne skupina ozbrojených lidí a pokusí se všechny pozabíjet.

A pak už to jde ráz na ráz, dozvídáme se o inkvizici a existenci Sedmičky, sedmici nejmocnějších mágů, jimž se do cesty nemotá nikdo. O démonech mezi námi. O dalších lidech, nadaných podivnými schopnostmi, schopností oživit mrtvé, přesouvat energii z celého těla pro získání síly v úderech, schopnosti číst myšlenky. Navštívíme několik zvláštních míst a jedno obzvlášť podivné:

Klaudie se objala rukama. ‚Tři znaky posedlých míst. Zima,‘ vydechla obláček páry. ‚Špatná vodivost zvuku,‘, vrhla odlomený kus dlaždičky dál do chodby – dopad nebyl skoro slyšet. ‚A nemožnost kontaktu s okolím.‘ Při třetí větě se tázavě podívala na Felixe. Ten pochopil a zkontroloval displej mobilu. U symbolu signálu nebyla ani čárka.
‚Jo,‘ řekl spokojeně. ‚Tady straší, až to mlátí dveřma.‘
Dovnitř vešel Walter. S ním do domu opatrně nakoukl sluneční svit a hned s úlevou vycouval a zůstal za zavřenými dveřmi.

Hlavní hrdina trousí lakonické hlášky, má problémy se sebou i s okolím ale nakonec vždycky se štěstím či s pomocí ostatních vyvázne. Jediné, co mi připadalo jako drobná šmouha na kráse, je příliš velká lehkost až lacinost ve volbě postav či témat. V navrženém světě, kde magie existuje, je strašně jednoduché vymyslet si cokoliv, nadané lidi, supernadané lidi, mágy, démony mezi lidmi, oživování, duchy… Nemyslím to jako výtku k autorovi, ale ke světu, jehož volnost je v něm přímo zakódovaná, nic jej nesvazuje, jakékoliv pravidlo se dá magicky kdykoliv porušit.

To je asi důvod, proč v nakupování celé série pokračovat nebudu, pořídil jsem si jen první dva díly a uvažuji ještě o čtvrtém, který napsal Dušan D. Fabian. V každém případě je to ale dobré čtení, akce, tajemno, hlášky – dobrý standard žánru.

Recenze prvních dvou dílů série – Boris Hokr.

nakladatelství Epocha, Praha 2012, ISBN 978-80-7425-859-6, cena 99 Kč (eBook)

12345
1385508660000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online