Wuwejův zápisník

Od čtenáře - Oshův tarot jako kruh (inspirace myšlenkovou mapou)

09.08.2010 23:58, Fialka | tvorba | od čtenáře | komentáře -

V soutěži ve zpracování myšlenkové mapy na téma "oblíbená kniha" zvítězila Kryska, která do mapy zapracovala tarotové karty a jejich výklad. Rozmístění tarotu do kruhu inspirovalo Fialku k vlastnímu experimentu a následně se o něm zmínila v komentářích. Mě to pochopitelně ihned zaujalo a domluvili jsme se na článku od čtenáře. Celkovou fotku jsem ze čtyř segmentů sesadil já, text vznikl z Fialčina komentáře a dvou mailů, výsledek je autorizovaný.
Wu


S myšlenkovými mapami neumím dělat a na rozdíl od normálních map se v nich nevyznám. Nepamatuju si obrázky, ale text. Ono to možná trochu souvisí se způsobem dívání se na obrázek. My jsme zvyklí, že uprostřed je něco důležitého a to okolo je jen „křoví“. Číňani a spol. kreslí jinak, víc shora dolů než centrálně, nevím jak to popsat, ale připadá mi to logičtější. Chci říct, že je to jako v architektuře - někdo není typ na oblé linie a má rád pravý úhel :-).

Jak třeba Kryska nafotila tu mapku o tarotu - moc hezký, to ano. Třeba se v tom někdo opravdu vyzná, aby mu to pomohlo vyřešit problém. Na co jiného karty jsou? Zkusila jsem si je taky tak poskládat. Pak totéž s Oshovým tarotem. Taky to bylo pěkné. Pak jsem zachovala princip (kruhy), ale karty na sebe měly navazovat významově i směrem od středu. Nevím, kolikrát jsem to přeskládávala, ale tak z 90% to opravdu nějaký smysl dávalo. A zážitek to byl parádní. On by si to možná každý upravil trochu jinak, podle svých hodnot a zkušeností.

Kruh - Osho tarot - Fialka

Ve 3 kruzích je vyskládaná Velká i Malá arkána. Právě si říkám, jestli by se pro začátečníky nemělo začít se vztahy mezi kartami jenom Velké arkány (uspořádat a vyfotit je v řadách po 3, 4 a 5 ks), že by to líp pochopili.

Vnitřní kruh - Velká arkána - „začíná“ 0 Bláznem, protože lidé většinou dodržují časovou posloupnost dětství, dospívání, dospělost atd. Je ale možné začít odkudkoliv. Druhý a třetí kruh tvoří karty Malé arkány. Druhý (prostřední) jsou dvorské karty páže, rytíř, královna, král. Nad nimi je pořadí 2, 3, 4 ... 10, eso. To je ale moje pořadí a každému nemusí vyhovovat.

Paprsek1 - Osho tarot - Fialka

Takže my začneme 1 Existencí (To už je Mág v Rider Waitovi čili v kartách, které používá Kryska.). Nad ní je páže vody Pochopení a dotýkají se ho 2 vody Přátelství a 3 vody Oslava.

  • Co říká Osho o Existenci? „Jestliže máš dojem, že se tě svět snaží převálcovat, je čas se zastavit. Jdi dnes večer ven a dívej se na hvězdy.“ Tedy uvědom si svou existenci.
  • Pochopení - ptáček v kleci, kde část mříží chybí. „Roztáhni křídla a buď volný.
  • A co bude následovat? Přátelství - 2 stromy se dotýkají - a Oslava - ženy tančící bez čekání na svátek nebo aspoň lepší počasí.

Tak tohle je takový paprsek s happyendem.

Paprsek2 - Osho tarot - Fialka

Ten druhý paprsek - 2 Vnitřní hlas, rytíř vody Důvěra, 4 vody Do nitra a 5 vody Lpění na minulosti - mi říká toto:

  • Někdy se nám zdá, že slyšíme příliš mnoho hlasů najednou.“ Vnitřní hlas mluví beze slov.
  • Důvěra - „Důvěřuj životu“.
  • Cesta Do nitra žádná není, jsou jen cesty ven, protože uvnitř už jsi.
  • Lpění na minulosti - „Minulost je to, co už není před tebou. Budoucnost je to, co ještě není před tebou. A přítomnost je to, co je před tebou ... a brzo bude minulostí.

Stručněji: Poslouchej svůj vnitřní hlas, důvěřuj si, obrať se občas do svého nitra a neulpívej příliš na pomíjivých věcech, žij v přítomnosti.

A tak by se dal vyložit celý kruh, to ale není účelem článku. Chtěla jsem jen ukázat, že „mapa“ může vést i k neotřelému pohledu na známou věc. Tarotové karty jsou jen ukazatelé na křižovatkách cesty do vašeho nitra.

Odkazy:

Fialka


Tarotu nerozumím vůbec, ale obrázky toho Oshova mě zaujaly na první pohled. A také mi oči utkvěly na jednom z nich, na Harmonii: „Delfíni, kteří vyskakují ze srdce a obloukem se vracejí ke třetímu oku, symbolizují hravost a inteligenci... Naslouchej svému srdci, jednej podle svého srdce, ať už je v sázce cokoli.
Inu - kéž by.
Wu

12345
1281391080000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online