Wuwejův zápisník

G. Marchesi, M. Paolini, V. Sucato: Vázání knih

05.01.2009 20:28, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy G. Marchesi, M. Paolini, V. Sucato: Vázání knihSecvaknout kancelářskou svorkou štůstek papírů je jedna věc, udělat pořádné desky a knižní vazbu je věc druhá. Jak na to poradí další příručka ze série "Výtvarné techniky" (po Kaligrafii). A pochopitelně nejen to, kniha se zabývá všemi pomocnými technikami a materiály.

Postupně prochází způsoby spojování listů (kříženou nití, pomocí knihařského vazadla, naklížení hřbetu nebo orientálním zůsobem), vytváření brožované knihy (brožovaná obálka, plátěná a kartonová obálka), knihy v knižních deskách (příprava knižního bloku, desky s oblým hřbetem, obálka s tuhým hřbetníkem, zavěšení bloku do desek), možnosti potahů (balakron, plátno, papír, kůže, poloplátěná a polokožená vazba, speciální potahy) a výklad zakončuje zdobením (nástroje a razidla, techniky zdobení).

Každý postup je pečlivě rozepsaný a obrazově dokumentovaný, jak můžete vidět na ukázce ze str. 59:

Vázání knih, str. 59

Samozřejmě jsem návody nečetl jen tak, pro radost, ale abych se knihy vázat naučil. Alespoň jedním způsobem, abych si mohl buď opravit poničenou vazbu, nebo vytvořit zápisník z nastříhaných papírů. Zatím jediný, pokusný experiment, jsem důkladně nafotil a v příštím příspěvku se o něj s vámi podělím.

Knize nelze vytknout nic; popisy jsou srozumitelné, obrázky názorné, tam kde se používají speciální nástroje nabízí dostupnější alternativy, postupovat se podle nich dá velmi jednoduše, zkrátka - zajímá-li vás úvod do vázání knih, je to správná volba.

12345
1231183680000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online