Wuwejův zápisník

Bohumil Hrabal: Postřižiny

04.05.2005 18:22, Wu | knihy | komentáře -

Asi není náhoda, že jsem začal Postřižiny číst týden před jejich uvedením v televizi (Maestro deGeorge vždycky tvrdil, že náhoda neexistuje. Něco na tom bude.), takže jsem měl pěkné srovnání.

Mám pocit, že se Hrabal poněkud přeceňuje. Je to hezké vyprávění, náladové, to ano, ale autorův styl, kdy věty "tečou" čárku za čárkou a jediná snadno zaplní půl stránky, mi moc nevyhovuje. Zamyslím-li se nad obsahem - děj je dost potlačený a těžiště je ve vykreslení hlavních postav. Ty jsou nádherné, poživačná hlavní hrdinka, asketický Francin, ukřičený strýc Pepin. Malebnost spočívá právě v rozdílnosti pana správce a jeho ženy.

"...komplex z mé dravé zdravosti, která milovala náhodu, a nepředvídanou událost a podivuhodné setkání, zatímco Francin miloval pořádek a řád, opakování mu ukazovalo správnou cestu, všechno co se dalo předvídat a zařídit, to všechno byl Francinův život, svět, ve který věřil a bez kterého nedovedl žít."

Málokdy se stane, že filmaři dokáží důstojně převést knihu na plátno. A úplná rarita je, když je film lepší než kniha. V tomto případě se to, myslím, povedlo.

12345
1115230978

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online