Wuwejův zápisník

Mike Resnick: Kirinyaga

25.07.2005 22:29, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

Narodil se v Keni, vystudoval dvě prestižní vysoké školy západního světa a ačkoliv ve 22. století už žádná divoká zvířata nežijí a města se vyšplhala až na posvátnou africkou horu Kirinyaga, stále chová v duši touhu po starém světě, starém a přirozeném způsobu života bez vymožeností bílého muže.

Po letech jednání i boje je mu dovoleno spolu s dalšími Kikuji obsadit terraformovanou planetku, osadit původními rostlinami a zvířaty a především žít podle svého. On sám se stane mundumugu, šamanem, a z této pozice se snaží ochraňovat vysněný svět. Jenže to není vždycky snadné, spíš naopak. Dojemný a tragický je příběh malé dívky, nesmírně inteligentní a toužící po poznání, které on musí zabránit naučit se číst a psát, neboť ženy Kikujů tyto věci znát nemají. Bez ohledu na to, jestli jsou dobré, nebo ne. I další vyprávění se točí kolem základního konfliktu, který demonstruje následující rozhovor:

"Používají snad Kukujové pušky, žijí v cihlových domech nebo nosí evropanské šaty?"
"Ne," odpověděli chlapci jednohlasně.
"Pak ale když začnete používat pušku, bydlet v cihlovém domě a nosit evropanské šaty - budete ještě skuteční Kikujové?"
"Ne, " připustili.
"Ale udělá z vás používání pušky, bydlení v cihlovém domě nebo nošení evropanských šatů Masaje nebo Evropana?"
"Ne."
"Tak už chápete, proč musíte odmítnout všechny nástroje a dary těch, kteří přicházejí odjinud? Nikdy nebudeme jako oni, ale přestaneme být Kikujové, takže nakonec nebudeme nic."

Ať je to zmíněná dívka, mladí schopní muži, kterým nestačí jen sedět a nechat se obsluhovat, nově přistěhovalý pár, kde žena je příliš schopná, příliš mladistvá a hlavně příliš jiná, pozvaný Masajský lovec či evropská lékařka - vždy jde o narušení "utopie pro všechny". A to není snadno řešitelný problém...

Tahle knížka je tak dobrá, že si nezaslouží ležet v Levných knihách za 39 Kč. Proto doporučuji neváhat a koupit, dokud se koupit dá.

12345
1122330574

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online