Wuwejův zápisník

Randall Munroe: Co kdyby?

19.02.2023 10:43, Wu | knihy | věda | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Co kdyby?Podtitul Vážné vědecké odpovědi na absurdní hypotetické otázky je dokonale výstižný. Randalla Munroa možná znáte z jeho komiksu xkcd, který často řeší vědecká témata a podněty. Vedle něj autor provozuje blog s vypracovanými odpověďmi na bizarní otázky, které mu lidé posílají mailem.

Každý takový článek musí zabrat hodně času, hledání a počítání. Pár příkladů:

  • Co by se stalo, kdyby se Země i všechno na ní náhle přestaly otáčet, ale atmosféra by si uchovala svou rychlost?
  • Kdyby všichni lidé na světě ve stejnou chvíli namířili laserová ukazovátka na Měsíc, změnil by barvu?
  • Co by se stalo, kdybych sestavil periodickou tabulku z krychlových cihel, přičemž každá cihla by byla vyrobená z příslušného prvku?
  • Co by se stalo, kdybychom zapnutý fén s nepřetržitým přísunem energie umístili do vzduchotěsné krabice o rozměrech 1x1x1 metr?
  • Dal by se postavit batoh podobný tomu raketovému, ale poháněný samopaly pálícími dolů?
  • Jak dlouho by vydržela jaderná ponorka na oběžné dráze?

Fyzika, statistika, chemie, technika, matematika, hodiny rešerší… a spousta informací pro čtenáře. Pár neužitečných (ten samopalový batoh by fakt postavit šel), zbytek vážně zajímavý. Kupříkladu zahřívání při průletu atmosférou:

VESMÍRNÉ LODĚ SE PŘI NÁVRATU DO ATMOSFÉRY zahřívají kvůli tomu, že před sebou stlačují vzduch (nikoli, jak se lidé často domnívají, kvůli tření). (Str. 100)

Nebo laserové ablace a její využití jako pohon:

Paprsek bude do plazmatu dodávat stále další a další energii a plazma se bude víc a víc ohřívat. Částice se od sebe budou vzájemně odrážet, narážet do povrchu Měsíce a nakonec se závratnou rychlostí vymrští do vesmíru.

Tento proud materiálu by celý povrch Měsíce prakticky přeměnil v raketový pohon — mimochodem překvapivě výkonný. Proces, kdy je povrchový materiál tímto způsobem odpalován, se nazývá laserová ablace a jde patrně o slibnou technologii využitelnou k pohonu kosmických lodí. (Str. 47)

Některé otázky jsou ovšem tak bizarní, že na ně ani Munroe neodpovídá a místo toho je vkládá jako kapitolky Divné (a znepokojivé) otázky z mojí doručené pošty. Například:

  • Jaké teploty by musela dosáhnout motorová pila (nebo jiný řezací nástroj), aby okamžitě vypálila všechny způsobené rány?
  • Kdyby mucholapka podivná dokázala polapit člověka, jak dlouho by trvalo, než by ho zcela vysála a vstřebala?
  • Za předpokladu, že dopravní letadla mají relativně stejný rezonanční kmitočet, kolik by bylo potřeba koček a na jakém rezonančním kmitočtu daného letadla by musely mňoukat, aby ho „sundaly“?

Ještě si k tomu přidejte autorův smysl pro humor, vyjádřený textem (zelená energie!):

A co Luke? Zanalyzoval jsem scénu, v níž využívá své nově nabyté Síly k vytažení svého světelného meče ze sněhu. Zde se čísla odhadují hůř, takže jsem si scénu pustil snímek po snímku a nakonec jsem dospěl k odhadu 400 wattů při maximálním nasazení. Kam se to hrabe na Yodových 19 kW a to navíc Luke udržel tento výkon jen na zlomek vteřiny.

Nejvýhodnějším zdrojem energie se tedy zdá být Yoda. Jenomže jelikož celosvětová spotřeba elektřiny se pohybuje kolem 2 terawattů, k pokrytí své spotřeby bychom potřebovali sto milionů Yodů. Celkově vzato tak přechod na yodovskou energii asi nemá smysl — byť by tato energie byla bezesporu zelená. (Str. 159)

i obrazem:

Co kdyby? str. 34

a dostanete knihu, která musí každého nerda fascinovat. Vědce nejspíš také.

(Oproti Velkému zatemňovači super!)

Odkazy:

MUNROE, Randall. Co kdyby? Praha: Práh, 2014. ISBN 978-80-7252-539-3.

12345
1676799780000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online