Wuwejův zápisník

Randall Munroe: Velký vysvětlovač

22.05.2018 08:00, Wu | knihy | komiksy | komentáře -

obálka Velký vysvětlovačNa první pohled je to mimořádná kniha s úžasným pojetím. Velký formát, detailní vysvětlující kresby a jejich popisky s použitím pouhé tisícovky nejčastějších slov, nákresy fungování věcí, jako jsou například:

  • vesmírná stanice (Společný hvězdný dům)
  • buňky (Malé kapsy vody, ze kterých jsme udělaní)
  • atomová elektrárna (Dům, vyrábějící energii z těžkých kamenů)
  • pračka a sušička (Skříně, které dělají oblečení hezčí)

A také vrtulník, auto, ponorka, motory, koupelna, atomová bomba, strom vývoje organismů, mapa světa, periodická tabulka prvků… Výkladů je skoro padesát. Některé stránky jsou rozkládací, stejně jako příloha (mrakodrap), a ve spojení s velikostí knihy (22,5 x 33 cm) vznikne rozložením opravdu pořádný plakát:

Velký ysvětlovač, str. 47-49

Je to hezké, zábavné – a po chvíli si uvědomíte, že je to celé k ničemu. Proč?

Dospělý musí luštit, co ta popisovaná věc vlastně je. Schválně, co bude asi takový Posílač kapes?

Tenhle stroj zavírá různé věci do menších kapes a ty pak posílá do vody. Něco dokonce posílá ven z velké kapsy do jiných částí vašeho těla.
Do některých kapes dává stroj mrtvou vodu. Ještě než je pošle pryč, přidá k nim zvláštní značky, aby je náhodou nikdo nepoužil na špatném místě.

(Str. 2, Malé kapsy vody, ze kterých jsme udělaní)

Starší dítě má kapacitu naučit se správné slovo (a také to potřebuje).

A dítě, které zná 1000 slov, zase nemá kapacitu na tak složité problémy, detailní nákresy a malinká písmena.

Ale autor se určitě moc bavil, o tom nepochybuji. Mimochodem slovní zásobu kolem tisíce slov má asi tříleté batole, předškolák má tři tisíce a v sedmi letech, kdy bych předpokládal zájem o takovéto fungování věcí, už skoro dvacet tisíc. Ventilátor, kompresor, atom nebo serverovnu by takové dítě s klidem mohlo přidat.

Obzvlášť markantní je nesmyslnost u mapy světa (str. 9) – bez pojmenování dané věci nebo místa. K čemu proboha bude dítěti vědět, že někde (neví kde) je „země ptáků“ (nezná skutečné jméno) , kde „Před spoustou let se jeden člověk stal známým díky tomu, že tady sledoval tváře ptáků a podle nich se dozvěděl, jak funguje život.“ (nezná ani člověka, ani co objevil). Jak to řekne? A kdo tomu bude rozumět?

Ostatně s luštěním má problém i dospělý. Dočetl jsem se, že někde, odhadem v Kalifornii, je „moře, které jsme nechtěli udělat“ (Str. 10):

Víc než před sto lety tu lidi udělali v zemi několik cest, kterými sem tekla voda z velké řeky, aby tady mohlo růst jídlo. Jenomže přišlo víc vody, než čekali, a oni ji nedokázali zastavit. Asi po jednom roce tu voda vytvořila nové moře.

No a zkuste to vygooglit.

Abych knihu ale jen nekritizoval – na obrázky se kouká dobře, Munroe kreslit opravdu umí (znáte komiks XKCD?), pár informací jsem si odnesl (vyvažovací místnost v mrakodrapech) a dokonce jsme přišli na praktické využití geografických informací. Na druhém stupni základní školy by mohly fungovat jako problémové úkoly či hádanky („najdi, co se pod tím skrývá a kde přesně to je“).

Odkazy:

nakladatelství Práh, Praha 2017, ISBN 978-80-7252-717-5, cena 399 Kč

12345
1526968800000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online