Wuwejův zápisník

Pedram Shojai: Městský mnich

05.04.2018 22:37, Wu | knihy | duše | výběr z knih | komentáře -

obálka Městský mnichKniha Městský mnich je, navzdory svému rozpornému a poněkud bulvárnímu jménu, výborná a rozhodně není náhoda, že se stala bestsellerem New York Times. Autor je učitel čchi-kungu, mistr herbalista, doktor orientálního lékařství, je řádným členem Kláštera Žlutého draka v Číně (podle medailonku na konci knihy) a jako takový skutečně rozumí východním praktikám léčby a duchovního života. Zároveň je ale moderní člověk, který žije v Irvine v Kalifornii, má manželku, děti, dům, hypotéku, síť poraden well.org a velkou spoustu práce. Díky tomu umí svým pacientům přesně poradit a vytvořit systém vhodný právě pro ně. Aby se mohli stát – s nadsázkou – mnichy, ale město neopustit.

Tato kniha byla napsána speciálně pro vás. Proč? Protože jsem cestoval po světe, učil se u duchovních mistrů a od několika seriózních lidí jsem se naučil léčebné techniky. Učení mi mělo pomoci přinášet rovnováhu a klid do světa, ze kterého jsem přišel. Když jsem se vrátil dolů z Himálaje, netrvalo mi dlouho, abych si uvědomil, že moji pacienti – normální pracující lidé z Los Angeles – nepůjdou a nebudou dělat to, co jsem dělal já. Neodeberou se do ústraní, aby tam měsíc meditovali, nebudou cvičit čchi-kung hodiny denně ani nebudou v dohledné době putovat po světe. Rozhodně bylo jasné, že neodejdou a nestanou se mnichy. Nemohou se odebrat do posvátných hor, aby tam nalezli Boha. Mají děti, účty, psy a frenetický shon ve svém každodenním životě; a v tom potřebují pomoc. Potřebují řešení tady na místě.(Str. 9)

Každá kapitola je věnovaná jednomu z velkých problémů – stresu, nedostatku energie, nadváze, poruchám spánku, stagnujícímu životu. Na začátku popíše konkrétní případ, život některého z pacientů.

(… ) Natalie platí v průměru vice než dvacetiprocentní úrok z dluhu, který si vytvořila na kreditní kartě, a je finančně skoro zcela vyčerpaná. Otec jí nabídl pomoc při zpracování splátkového kalendáře, ale Natalie to pustila z hlavy, když se objevil nový přítel a ona ho chtěla pozvat na víkend do lázeňského resortu. Přece si oba zasluhovali krátkou dovolenou.

Natalie si myslí, že řešením jejích problémů je víc peněz. Neuvědomuje si, že ona je centrem problému, který větší množství peněz ve skutečnosti nemůže vyřešit. (Str. 217)

Následuje úsek nazvaný Problém, ve kterém se autor na popsaný příběh podívá svou optikou a ukáže, o co vlastně jde, kde je příčina. Další je Moudrost městského mnicha, ta přináší tradiční pohled, filozofii a nasměrování. Například:

Městský mnich si nedělá starosti se společenským postavením; proto je svobodný.

Jeho pocit vlastního já stojí na pevném vnitřním základu. Městský mnich kultivuje své dýchání a čerpá ze spojení s celým vesmírem. Nesejde mu na pochvalách, kterých se mu možná dostane od ostatních. Posiluje ho život a příroda a jeho elán a nadšení vyzařují z jeho nitra. (Str. 25)

Následuje řešení, při kterém z bohatého mixu postupů vybírá to nejvhodnější.

Nejprve to jsou ‚Východní praktiky‘, které pocházejí z prastaré moudrosti a dávných tradic – osvědčené věci, které jsou prosté a elegantní a pomáhají lidem už celá tisíciletí. Následují ‚Moderní vychytávky‘, což jsou praktická cvičení, aplikace a další techniky, jejichž účinky jsem si ověřil při řešení současných problémů, jimž v současnosti čelíme. Každou kapitolu uzavírá další krátký souhrn, který nabídne úvodnímu příběhu jistá řešení. Nakonec vám předložím několik receptů a akční plán, který radikálně přemění váš život k lepšímu. (Str. 11)

Zkrátka ucelený plán. Na knize je výborné, že vychází z praxe, popisuje skutečné problémy skutečných lidí, není to žádná planá teorie. Je také moderní a holistická, bere v úvahu i nejnovější poznatky a nástroje. Co mě ale nejvíc fascinovalo je komplexnost. Pár let už se o věci kolem seberozvoje, produktivity, alternativního způsobu života apod. zajímám a přečetl jsem leccos. Tady je snad vše! Výživa sacharidová i bezsacharidová, paleo, uzemnění, chůze naboso, komunikace, spolky Toastmasters, mikrobiom a jeho vlivy, úklid… Dokonce i zkouškou na prubířském kameni, totiž na detoxikaci, autor prošel. Mluví o  kontrole těžkých kovů, fungování ledvin, testech cholesterolu, kompletním vyšetření, bylinných prostředcích – ale také o chelatační terapii. Ano, pokud je řeč o skutečném odstraňování toxinů, cheláty by neměly chybět.

Aktualizace 28. 1. 2021: Ani při opakovaném čtení kniha neztrácí své kouzlo, ba naopak – odkrývají se další vrstvy či postřehy, které jsem minule přehlédl.

Finanční gramotnost:

Nutkání nakupovat na kreditní kartu nás vede k tomu, že opouštíme racionální myšlení a utrácíme peníze, které nemáme, za věci, které ve skutečnosti nepotřebujeme. To nás nakonec odsuzuje k vysokým úrokovým sazbám a neustálým splátkám věřitelům, kteří se celou cestu do své vlastní banky pochechtávají. (Str. 220)

Ve chvilce jakéhokoli nákupu můžete provádět velice jednoduché a účinné cvičení. Když vytahujete peněženku nebo kreditku, prostě si položte otázku: „Tohle potřebuju, nebo chci?“ (… ) (Str. 232)

Závěrečná kapitola o smyslu života.

Lékaři jsou obklopeni nemocnými a dalšími lékaři. Učitelé jsou zatíženi přecpanými třídami. Jsme-li to, co jíme, tak si musíme uvědomit, že rozhodnutí učiněná záhy v životě nás často obklopí typy lidí, se kterými budeme mít co do činění po celá desetiletí. To není nutně špatné, ale poskytuje nám to pohled na svět, který posiluje vymyšlenou identitu. To, co si myslíme, že jsme, vytváří ten, kdo této masce uvěří.

Tohle všechno se děje v životním období, kdy bychom si místo toho měli klást důležitou otázku:

Kdo jsem? (Str. 251)

Jedna z nejlepších příruček pro život s velkým přesahem; na rozhraní vědy, duchovna, péče o zdraví a produktivity.

Odkazy:

SHOJAI, Pedram. Městský mnich. Praha: Euromedia Group, 2017. ISBN 978-80-7549-469-6.

12345
1522960620000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online