Wuwejův zápisník

Tiskárna Brother 2150N a ovladače v Linuxu

13.08.2013 00:38, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux - authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiOvladače bývaly slabé místo Linuxu, situace se ale výrazně zlepšila, dnes už se stává jen málokdy, že by nějaké (standardní) zařízení nešlo zprovoznit.

Mám síťovou laserovou tiskárnu Brother 2150N. Ta sice v seznamu zařízení Brother ve Fedoře 18 není, ale jak použití nejbližší nižší (2140), tak vyšší (2170W) je bez problémů. Ostatně i návod je jeden univerzální pro tyto tři typy, zřejmě to bude téměř totožný hardware.

Rozdíly ale jsou v použitelných ovladačích, které Linux (Fedora) nabídne po vybrání typu tiskárny. Je jich zhruba pět, jeden je označený jako recommended. Před lety jsem vybral právě ten a tisk fungoval dobře. Že grafika je v tragické kvalitě jsem si všiml až za několik měsíců. Ovladač Foomatic/hl1250 tedy rozhodně nedoporučuji:

vytištěno pomocí Foomatic/hl1250

S další instalací linuxu jsem zabrousil na jiný typ tiskárny, tam se mi nabídl jako recommended jiný ovladač, ten fungoval lépe, a tak jsem byl poměrně spokojený. Zapsal jsem si jeho jméno do instrukcí k instalacím, abych ho příště jen nastavil, a dál to neřešil. Až do chvíle, kdy jsem potřeboval vytisknout nějaké kopie dokumentů, které byly ve světlejších částech zkreslené nebo se tam netiskly vůbec. Ovladač Foomatic/hpijs PCL5E tedy doporučuji jen s rezervou:

vytištěno pomocí Foomatic/hpijs-pcl5e

Následně jsem se do toho pustil systematicky a vyzkoušel všechny možnosti. Je to poučné, různé ovladače mívají také různé šířky okrajů, ale to by předpokládám mělo jít někde nastavit. Jen Foomatic/Postscript vynechte, ten tiskárna neumí a rozhodne se "vytisknout" nespočet prázdných papírů.

Další použitelný (také s rezervou) se ukázal Foomatic/lj4 dith:

vytištěno pomocí Foomatic/lj4dith

Jako nejlepší se ovšem jeví Foomatic/ljet4:

vytištěno pomocí Foomatic/ljet4

(Dnes asi hlavně jako poznámka pro mě.)


Update pro Fedoru 19 - není tam ani 2140, ani 2170W, ba dokonce ani Foomatic driver, jen CUPS+Gutenprint, a např. HL-2460N vylézá z obrazovky. Takže nezbylo než hledat - a najít originální drivery od Brother. Fungují perfektně:

vytištěno pomocí Brother/hl2150N

Čert ví, proč jsem je nepoužil už dávno, podle data se zdá, že jsou k dispozici celé roky a instalace byla mnohem jednodušší než vypadala.


Update pro Fedoru 28 64bit – tady se mi originální drivery rozchodit nepovedlo, tiskárna nebyla dostupná. Musel jsem tedy zase pátrat – a skončil u dodávaného Brother-HL-2170W Foomatic/ljet4, který funguje dobře.

12345
1376347080000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online