Wuwejův zápisník

Jindřich Rohlík: Světlu vstříc

09.08.2013 01:30, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Jindřich Rohlík: Světlu vstřícUž v době, kdy své povídky Jindřich Rohlík zveřejnoval na stránkách Světlu vstříc, jsem z nich byl unešený. Tak barvitý styl asi nemá obdobu, nenacházím žádného autora, ke kterému bych styl přirovnal. Je to skvělá kombinace nadhledu, jemného humoru a práce se slovy. Má talent vybrat, zdůraznit a zparodovat takový aspekt situace, který je zcela nepodstatný - ale každý mu rozumí. A napětí mezi nepodstatností a výstižností dává textu šťávu. Posuďte sami:

No jo, já vím, že i tam u vás máte nejspíš velkou obrazovku, na které se nejméně každý druhý den parta milionářů kope do holení, ale tu my máme taky a určitě větší! Jeden z těch milionářů tu naši hospodu totiž kdysi koupil a dnes se kolem té velké obrazovky den co den, v čase nečase, svátek nesvátek, schází u dřevěného stolu, do něhož je nožem vryto poetické vyznání neznámé autorky 'chci to od baroša', skupina zenových mistrů a cvičí se ve starobylém umění bezeslovného sezení u půllitru. Povím vám, někteří ti chlapíci v tom začínají být fakticky dobří! Tu a tam někdo z nich sezení přeruší, běží počůrat zeď kolem pisoáru a už je zpátky a já nevím jak, přenosem vědomí nebo snad souzněním bokonistického charakteru, ale rozhodně ne slovy, přivolává číšníka s půl kilem tekutých důvodů nejít ještě domů.

Vidíte to? Okopávání holení jako charakteristika fotbalu, milionářství znak fotbalistů, sezení zenových mistrů, počůrání zdi kolem pisoáru, půl kila tekutých důvodů nejít domů a jako třešinka odkaz na Vonneguta. Ukázka je samozřejmě extrémní, tak moc barvité povídky nejsou, ale princip ilustruje myslím dobře.

Přiložil jsem kulatý dřevěný argument do bouřlivé diskuze mezi hmotou a energií.

Když už mluvím o odkazech, je jich tu také dost a například tento postřeh o Lynchových fanoušcích je brilantní:

Venku štěkali falešní sobi a skupinka intelektuálů s umaštěnými vlasy, vytahanými svetry a prestižkami se vlekla závějí do kina na nového Lynche a libovala si a těšila se, jak mu zase báječně nebudou rozumět.

Povídky jsou přebrané, ty, kde mi kdysi unikala pointa (hlavní hrdina vidící vlaječky nad hlavami lidí) nebo jsem jim ne úplně rozuměl (podivné vraždící mimozemské potvůrky) ve výběru nejsou - další důvod, proč je sbírka výborná a povídky jedna lepší než druhá.

Ich forma, příhody ze života mladého autora, ať už trochu retrospektivní, kdy se jako student rozhodl být aristrokratem a chodíval jíst do restaurací, ve škole řešil tajemství předmětů dílny a vaření či pozoroval afektované projevy jistého profesora, nebo ze současnosti, kde se vyrovnává s oslavou třicetin, stává se členem Velké Masajské Rodiny, zkouší u McDonalds koupit něco bez odpovídání na otázky či sleduje jak jeho přítel Fotograf systematicky rozkládá dva obraceče na pravou víru.

Až na nepatrné výjimky jsou povídky s výbornou pointou, vřele doporučuji.

nakladatelství Freetim(e) publishing, ISBN 978-80-87538-26-5, cena 99 Kč (eBook)

12345
1376004600000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online