Wuwejův zápisník

Andrzej Sapkowski: Zaklínač - Poslední přání

04.05.2013 00:50, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Andrzej Sapkowski: Zaklínač - Poslední přáníSbírka povídek o zaklínači, mutantovi přizpůsobenému boji s magickými tvory, kterých sice stále ubývá, ale pořád jich je dost na to, aby se dobrý bojovník uživil:

Navštěvoval jsem města a hrady, četl vyhlášky přibíjené na sloupy na rozcestích. Hledal jsem zprávu: 'Nutně potřebujeme zaklínače.'
A pak se obvykle našlo nějaké začarované místo: sklep, hřbitov nebo ruina, lesní úvoz nebo jeskyně v horách plná kostí a smrdící mršinou.
A tam bylo něco, co žilo jen proto, aby zabíjelo. Z hladu, pro potěšení, povolané čísi chorobnou vůlí anebo z jiných příčin. Mantichora, wyvern, mlžák, žahnice, žirytva, přeraza, goblin, upír, ghúl, graveir, vlkodlak, gigaškorpión, striga, žroutka, ikimora, wipper. A pak tanec ve tmě a seknutí mečem. A pak strach a odpor v očích toho, kdo mi vyplácel odměnu.

Sbírka je zkušeně komponovaná, v první povídce, kde se Geralt z Rivie objeví, utrpí zranění, ze kterého se v krátkých mezihrách mezi dalšími vyprávěnými příběhy postupně uzdravuje. Na konci zápletka graduje vizí nadcházejících bouřlivých dob a krvavých událostí - jako předznamenání románového cyklu. Seznamuje nás také s hlavními postavami - dozvíme se, kdy a jak se Geralt setkal s čarodějkou Yennefer, jak to bylo (bude) se Lvíčetem z Cintry a kde se vzalo to, že jsou si s Geraltem určeni.

Témata povídek jsou pestrá, boj se strigou, odhalení tajemného sylvána, lidmi nazývaného čert, dokonce i džin z láhve - pohádková inspirace, ale všechno to v magickém světě působí přirozeně. Co mě ale naprosto odrovnalo byla Sněhurka po zaklínačsku - tak originální vypravování tak neoriginálního příběhu!

Jak číslo na obálce naznačuje, tato sbírka by měla být případným zájemcem čtena jako první - a rozhodně neprohloupí, i kdyby si už nic dalšího nepřečetl.

Recenze: Ondřej Jireš.

nakladatelství Leonardo, Praha 1999, ISBN 80-85951-14-2, 250 Kč

12345
1367621400000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online