Wuwejův zápisník

Jaroslav A. Polák: Bizarní atraktor

05.09.2011 01:00, Wu | knihy | komentáře -

Jaroslav A. Polák: Bizarní atraktorJaroslav A. Polák recenze fiktivních knih nejprve publikoval na svém blogu a teprve s odstupem času vyšly v útlém souboru knižně. Právě na jeho blogu jsem v komentářích konstatoval, že poté, co jsem přišel na to, jak rozeznat jeho fiktivní recenze od skutečných, ty fiktivní nečtu - z důvodů popsaných u Lema.

Protože ale Kojot čili Trickster musí své okolí udržovat ve střehu, dostal jsem jeden výtisk knihy a tudíž mi nezbývá, než si zmíněné recenze přečíst všechny. Odříkaného chleba největší krajíc. Tak tedy do toho.

První, čeho si všimnete, je realističnost textů. Polák je zkušený mystifikátor a tak nezapomíná na žádné detaily, zmiňuje kvalitu tisku, u citací uvádí čísla stránek. Také recenze jsou přiměřené, jejich výpravnost a délka odpovídá běžným zvyklostem - v tom se od Lema hodně liší. V čem se naopak velmi podobá je atmosféra a hravost námětů, které se až na malé výjimky udrží v mezích uvěřitelnosti.

Některé jsou vyslovené hříčky určené k pobavení, například kniha Negativního myšlení, která vám pomůže stát se skutečným ztroskotancem a která „je určena všem, kdo se v minulosti nakazili pozitivním myšlením a nyní jsou bohatí, úspěšní, slavní, mají mnoho vlivných přátel a už prostě nemohou dál. 'Patříte-li k této skupině lidí', píše autor, 'možná jste již zkoušeli začít pít nebo brát drogy, nesmyslně utrácet, hrát hazardní hry ... ale důsledky svého pozitivního myšlení máte stále v patách. Peníze se vám zhodnocují rychleji, než je dokážete utratit, vlivní přátelé nedají pokoj a lobbují ve váš prospěch a vy jste stále nechutně bohatí, úspěšní a vlivní. A při tom všem máte navíc pocit, že nikdo nerozumí vašemu utrpení.' (strana 9)“ (Str. 45)

Jiné jsou vážnější, kupříkladu Okultní spiknutí, popisující tajné sdružení Nox Perpetua, jehož cílem je bránit odhalení okultních zákonitostí jejich ... popularizací.

A některé jsou jen pro opravdové znalce, třeba Struktura Univerza, popisující „syntézu kabalistického a antroposofického pohledu na svět s polynéskou kosmogonií“ (Str. 83).

Témeř všechny se točí kolem magie, kosmologie, psychologie a náboženství, tedy oborů, v nichž se autor dobře orientuje. To pochopitelně přispívá k jejich věrohodnosti, takže čtení je příjemný zážitek. Pro mě dokonce mnohem příjemnější, než Dokonalá prázdnota. Věci, které Jaroslav A. Polák sám označil jako nevýhody proti Lemovi, tedy kratší rozsah a menší důkladnost zpracování, jsou ve skutečnosti výhodami.

nakladatelství Vodnář, Praha 2011, ISBN 978-80-7439-021-0, cena 150 Kč

12345
1315177200000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online