Wuwejův zápisník

Nůž Victorinox Climber

06.03.2010 00:28, Wu | nože | komentáře -

Nůž, který uvádím jako druhý v pořadí, také není nic extra originálního. Ale zato je nejpoužívanější, mám ho u sebe prakticky vždycky, když někam jdu (protože ho z opasku nesundávám).

Victorinox Climber

Je to takzvaný „nůž švýcarské armády“, varianta Climber se čtrnácti funkcemi - velký a malý nůž, otvírák na konzervy, otvírák na láhve, velký a malý šroubovák, nůžky, bodec s výstružníkem, pinzeta, párátko, háček, kroužek na klíče a odstraňovač izolace z drátu.

Paradoxně nejpoužívanější jsou nůžky, džungle velkoměsta klade poněkud jiné požadavky než džungle skutečná. Dnes bych asi vybral Mountaineer kvůli pilníku, případně Ranger, který má vedle pilníku i pilku na dřevo.

Victorinox Climber - pouzdro

Proč takzvaný nůž švýcarské armády? Zakladatel firmy Victorinox Karl Elsener chtěl se Sdružením švýcarských nožířů dodávat robustní a odolný vojenský nůž, ale nedokázal ho vyrábět tak levně, jako konkurenční podnik. Záměr zkrachoval, Elsner se ale nevzdal, vyvinul podstatně lehčí variantu s více funkcemi a nazval ji „důstojnický a sportovní nůž“. Ten se sice nikdy nestal součástí oficiálního vybavení armády, vojáci si jej ale pro jeho praktičnost kupovali sami.

Název společnosti vznikl sloučením jména matky Karla Elsnera Victorie a označení pro ušlechtilou ocel Inox. Victorinox je dnes největší výrobce nožů a nástrojů v Evropě, vyrábí kolem stovky druhů nástrojových nožů a produkuje i nože kuchyňské, manikůry nebo další nástroje. (podle článku o historii Victorinox).

12345
1267831680000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online