Wuwejův zápisník

HDMI aneb Technologický pokrok v praxi

29.11.2009 23:10, Wu | praktické | deník | komentáře -

Odešla mi televize, tak jsem koupil novou. Skvělou, velkou, s nejnovějším digitálním konektorem HDMI (High-Definition Multimedia Interface).

Když už mám televizi, možná by to chtělo pouštět i DVD z DVD přehrávače a ne analogovým kabelem z počítače. Tak jsem koupil také DVD rekordér. Taky s konektorem HDMI.

Součástí standardu HDMI je i CEC (Consumer Electronics Control) - možnost ovládat jedním zařízením to druhé, připojené HDMI kabelem. Jak televize (Sharp), tak video (LG) s tím počítají, televize má na dálkovém ovládání i tlačítka pro video, video má zase tlačítka pro televizi, u Sharpu tomu propojení říkají AQUOS LINK, u LG zase SIMPLINK.

Asi už tušíte, že nefunguje ani jedno. HDMI CEC standard je tak „šikovný“, že si každý výrobce může určit své zcela nekompatibilní komunikační kódy. A co víc - když televize běží a zapnu video, ani se na televizi nezvolí příslušný vstup a musím ho nacvakat ručně. Starý hloupý SCART uměl aspoň tohle!

Technicky super, ale použitelnost šla poněkud dolů. Ponaučení pro příště - televizi a DVD pokud možno od stejného výrobce (a to nemluvím o rozdílu v kvalitě obrazu mezi tou původní 100Hz a novým LCD).

12345
1259532600000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online