Wuwejův zápisník

Bohdan Dlouhý: Vysoká cena za lásku

01.12.2009 22:48, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Bohdan Dlouhý: Vysoká cena za láskuBohdan Dlouhý svůj román na pokračování nazývá „limonáda“. Nevím co přesně to znamená, ale připadá mi, že pojmenování obsahuje přinejmenším trochu despektu. Pokud ano, není pro něj sebemenší důvod. Román sice je dlouhý, už jsme u čtyřicátého dílu, ale není to žádná nastavovaná kaše, jen rozpracovaný, logicky se vyvíjející příběh. Nejde ani o lacinou romantiku, události jsou to dost hrozné a realisticky napsané. A i když je zápletka možná tradiční, zpracování a zasazení do česko-slovenského prostředí z ní dělá výborné čtení.

Marek Koudelka, který už nějakou dobu jezdí na Muránskou planinu, dostane opravdu hloupý nápad - vypravit se vyfotit medvěda. Ještě předtím se seznámí s Andreou, sympatickou majitelkou bufetu ve vsi. Setkání s medvědem samozřejmě dopadne velmi špatně, pochroumaný Marek se snaží posbírat pár svých věcí a pokud možno nevykrvácet a nezmrznout.

Marek seděl s levou paží přitisknutou k hrudi, prsty pravé ruky křečovitě zaťaté do poraněného stehna a oči pevně zavřené. Snažil se zhluboka a pravidelně dýchat, abych přehlušil návaly nevolnosti. Když se zase trochu vzpamatoval, pokusil se utřídit si myšlenky. Mám zlomenou ruku, rozbitou hlavu a klacek zabodnutej do nohy. Noc je na krku a já se z medvědího lesa bez cizí pomoci nejspíš nikdy nedostanu. To teda není zrovna výhra. Jestli se medvěd později v noci vrátí, najde mě tady úplně bezmocnýho. Budu pro něj až zatraceně snadný žrádlo, pomyslel si pochmurně a otřásl se. Nechtělo se mu umřít tak hloupě. Vůbec se mu ještě nechtělo umřít.“ (kap.5)

Popis je sugestivní, až bych si myslel, že Bohdan popisuje svou vlastní zkušenost. Ale protože stejně sugestivně jsou vylíčené i pozdější, podstatně drsnější události, bude to spíše jeho talentem.

Andreina minulost svědkyně proti bratislavské mafii se zhmotní v podobě zabijáka... Situace, která nemá řešení, resp. všechna řešení jsou špatná a vedou jen k dalším a dalším komplikacím. Co komplikacím - průserům, které si těžko umíme představit. Ano, cena za lásku je velmi vysoká.

Jak už jsem zmínil, autor má dar příběh napsat se spádem, až na pár dílů jsou všechny napínavé a nakonec jsem je četl po dávkách, jednou za měsíc čtyři najednou, abych nemusel týden čekat na pokračování.

Našlo by se i pár připomínek, místy až příliš podrobný popis, jehož se později nijak nevyužije (např. když se Marek chystá provádět po planině dvě vojenské specialistky), do textu nezapadající fráze, úvodní lákající kapitola (která patří doprostřed celého románu, a když se tam dostanete, už si z ní nic nepamatujete), ale myslím, že na ně bude čas před knižním vydáním - protože tohle by vyjít mělo.

Všechny dosud publikované díly najdete na Sharkanově deníčku.

12345
1259704080000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online