Wuwejův zápisník

Joachim Scholl: Slavné romány 20. století

08.01.2009 19:47, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Joachim Scholl: Slavné romány 20. stoletíJeden ze způsobů, jak si vybrat hodnotné čtivo, je spolehnout se na něčí výběr. Pochopitelně to musí být člověk kompetentní, ale to snad anglista, germanista, literární kritik a po dlouhou dobu i literární redaktor DeutschlandRadia Joachim Scholl je.

Jeho 50 nejvýznamnějších moderních románů sice cíleně opomíjí tzv. nižší žánry (detektivky, thrillery, science-fiction, fantasy a knihy pro děti a mládež), ale ne důsledně. Některá díla, jejichž význam dalece překonal žánr samotný, do výběru přece jen pronikla.

U každé knihy je popsán stručně děj, tedy pokud to je vůbec možné, okolnosti jejího vzniku, charakteristika a význam. Text je obklopen obrázky, které se k dílu nějakým způsobem váží, ať už jde o fotografii spisovatele, záběry z filmových zpracování nebo skutečné historické nebo geografické snímky a na závěr je připojen medailonek autora včetně doporučení dalších děl.

Knihu kromě úvodního zamyšlení o románu doplňují ještě slovníček literární teorie, přehled mezinárodních literárních cen, seznam nositelů Nobelovy ceny za literaturu a rejstříky (autorů, děl, literárních postav).

Původně jsem si myslel, že si přečtu všech padesát, abych zkusil posoudit jejich význam sám a abych je mohl využít při srovnávání, zkrátka abych si rozšířil obzory. Jenže... ne všechny mají pro mě atraktivní příběh a navíc jejich význam často spočívá v narušování osvědčené formy, v literárních experimentech, které mě také tak úplně neoslovují. Nakonec z toho zbyly obvyklé tři skupiny - knihy které jsem už četl, knihy které si nejspíš přečtu a zbytek, o nějž zůstanu ochuzen.

Asi to vezmu postupně (a bez autorů). Četl jsem Švejka, Stepního vlka, Cizince, Pipi Dlouhou punčochu, 1984, Solaris, Klaunovy názory, Svět podle Garpa, Jméno růže. Zaujalo mě Hledání ztraceného času, Odysseus, Nevolnost, Kdo chytá v žitě, Plechový bubínek, Sto roků samoty, Duha přitažlivosti, Mistr a Markétka, Děti půlnoci, Nesnesitelná lehkost bytí, Generace X.

Zbývajících třicet děl, která nechám stranou, sem opisovat nebudu, byl by to zbytečný seznam. Jen pár příkladů - vynechám Buddenbrookovy, protože rodinné ságy mi nic neříkají, Na západní frontě klid, protože nemám rád válečná dramata, Doktora Živaga ani Jeden den Ivana Děnisoviče, protože ruskou realitu nesnáším, Mechanický pomeranč, protože jsem viděl kus filmu... Spousta děl byla ve své době převratná, ale abych je četl jen pro úplnost? Možná až nebudu mít co jiného na práci.

Každopádně Schollův přehled je zpracovaný výborně, takže se dá použít jako inspirace i jako zdroj informací o pozadí té které knihy.

12345
1231440420000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online