Wuwejův zápisník

Dušan D. Fabian: Pestis draconum

28.11.2008 18:56, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Dušan D. Fabian: Pestis draconumDva a půl roku po událostech, které Davidu Ábelovi otevřely netušené obzory, se odehrává další příběh. David je již zkušený člen spolku zasvěcených, podstatně rozvinul své věštecké schopnosti a spolu s Braněm Hrdinou tvoří tým. Poplach, vyhlášený v noci ho příliš nepřekvapuje, ale tentokrát se jedná o opravdu pořádný průšvih - nad Banskou Štiavnicí se objevil drak!

Skutečná Velká saň, žádné ořezávátko, elementální bytost s natolik koncentrovanou mocí, že je schopná zcela rozrušit rovnováhu našeho světa. Košičtí zasvěcení, jejichž operační oblastí jsou někdejší severní Uhry, vyráží do akce. Přímo ve Štiavnici mapují situaci doktor Michalko s Tamarou Bernáthovou, jedni z nejzkušenějších členů, spolek také ihned kontaktoval Dračí řád, který by snad údajně měl až dosud uchovávat legendární drakobijecké kopí. Ale někde se co cosi pokazilo, zástupce řádu nedorazil a nikdo neví co je s ním. David s Braněm musí zjistit co se děje.

Ke štiavnické a ábelovské dějové linii se přidává ještě třetí, popisující útrapy čtrnáctileté Eriky, která je nadaná nadpřirozenými schopnostmi, ale příliš si s nimi neví rady. Zpočátku jsem byl trochu rozpačitý, připomínala mi Kingovu Carrie, ale to velmi rychle pominulo. Všechny tři směry se střídají a všechny tři jsou snad stejně napínavé, rozhodně se nebudete nudit.

Vyprávění je sympaticky současné, moderní, se spoustou odkazů. Třeba na slovenskou hudbu (Tanečnice z Lúčnice) nebo na tematicky podobnou literaturu („Ty jsi rychlejší než Robert Langdon“). To je mimochodem výstižné, tady je skutečně ukázané, jak složitě se luští i jednoduché šifry, že jsou to hodiny psaní a počítání, žádné rychlovky jako v Šifře mistra Leonarda.

Vlastně nemám knize co vytknout, opravdu mě bavil jak popisovaný svět, tak zajímavý příběh, o humoru nemluvě.

Na Internetu se můžete podívat na ukázku a přečíst recenzi od Randalfa, Davida Hlušičky nebo Jiřího Popiolka.

12345
1227894960000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online