Wuwejův zápisník

Dušan D. Fabian: Invocatio elementalium

04.01.2008 17:25, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Dušan D. Fabian: Invocatio elementaliumPříjemné překvapení se vyklubalo z románu, na který mě upozornila svojí zmínkou fade.

David Ábel je obyčejný bankovní úředník se všedním životem, v němž mimo jiné chybí i životní partnerka. Není tedy divu, že když v baru potká atraktivní dívku, spřádá co by a jak by a tak dlouho si dodává odvahy, až se dívka začne sbírat k odchodu. Už už to vypadá na tradiční konec ještě před začátkem, když tu se dívka u něj zastaví a požádá ho o pomoc s nespolupracujícím autem. Výtržnicky se chovající pán v plášti a klobouku, který právě do baru vstoupil, ji v odchodu jistě utvrdil. Jenže jako na potvoru, onen pán vyrazí do uličky za nimi:

Chlap plamínkem prudce zatřásl a jeho úšklebek se zase ztratil ve tmě. Ale jeho oči nějakou nepravděpodobnou shodou okolností nepohasly. Zůstaly svítit ve tmě jako dvě sodíkové výbojky a na chvíli mě omámily pronikavou hypnotickou silou. Najednou přede mnou nestál primitivní košický grobián, ale příšera o dvě hlavy vyšší než já, cvakající ostrými zuby a pařáty, stříhající dlouhýma špičatýma ušima a mávající kožnatými křídly popelavé barvy, pod nimiž se v bizarní anatomii napínaly a uvolňovaly téměř lidské kosti a šlachovité svaly.“ (str. 26)

V hrdinském gestu se David vrhne před dívku, aby ji případně chránil před obtěžováním nebo útokem, skutečnost je ovšem drsnější:

V následujícím okamžiku jsem jen zaregistroval, jak se ruce chlapa-příšery bleskurychle střetly a vyletěly vpřed. Oslepila mě rudá záře světla, doprovázená bubínky trhajícím výbuchem. Kdesi přede mnou vytryskla mohutná erupce neznámé síly, která nejdřív zvedla silný nápor mrazivého větru a pak mě lehoučce jako pírko zvedla z nohou a tupým, dechberoucím úderem do hrudníku odhodila zpátky.“ (str. 27)

Od té doby se dějí věci. David má strašlivé noční můry, všechny končí smrtí a symbolika naznačuje, že za dvanáct dní se mu něco stane a že to něco nebude nic dobrého. Při soumraku dostává záchvaty psychometrie, vnímání událostí a hlasů, zaznamenaných ve věcech kolem sebe. Ukazuje se, že je poznamenaný, že schytal kletbu. Je to jeho první kontakt s esoterikou a astrálním světem, takže tomu dlouho nemůže uvěřit, leč nic jiného mu nezbývá.

Dost nastiňování děje; pokud chcete vědět víc, pusťte se do čtení. Kniha je přesně vyvážený mix dobrodružství, náhledu na jiné astrální světy a kulhánkovské akce. Obsahuje propracované odkazy na různá jiná díla - přízračného klauna z Kingova románu To jsem poznal už podle jmen dětí, tak moc se mi kniha vryla do paměti (a to jsem ji četl... no... asi tak před patnácti lety).

Vynikající je sehranost světů, nic netrčí ani nechybí, elementálové, aury, severští domácí skřítci, keltská kultovní místa, tajné společenstvo, pečující o bezpečnost a vztahy s tím druhým světem (pěkně jej popsali autoři Utajených dějin Čech, jejich pojetí stručně shrnul Radomír Starý). Často se stává, že takové věci jsou namixované násilně, že je tam souvislost spíš umělá, než přirozená - tady se to povedlo.

Další recenze:

12345
1199463900000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online