Wuwejův zápisník

Proč banky neúčtují platby o víkendech?

26.02.2007 20:38, Wu | praktické | komentáře -

Posílal jsem tuhle nějaké peníze o víkendu, v sobotu to bylo. Datum splatnosti - pondělí. Posílal jsem jiné peníze v neděli. Datum splatnosti - zase pondělí. Posílal jsem v pondělí. A datum splatnosti? Samozřejmě.

Může mi někdo objasnit, proč banky neúčtují o víkendu?

Jedno vysvětlení jsem vymyslel sám. Že na víkend vypínají servery, takže se transakce nemůže vyřídit. Druhé mi poskytl kolega, že prý všechny ty peníze si banka uloží do pondělka do ČNB a má za víkend úroky.Obě sice smysl dávají, ale nějak se mi jim nechtělo uvěřit, takže jsem zkusil informace najít na Internetu.

Na stránkách ČNB píšou, že lhůty jsou upravené zákonem a že odesílající banka musí do systému mezibankovního styku CERTIS platbu předat nejpozději následující pracovní den. CERTIS to do cílové banky předá tentýž den (pracuje v reálném čase, tj. hned). A cílová banka je povinna připsat na účet nejpozději další pracovní den.

Budiž, tím se vysvětluje dvoudenní převádění mezi bankami, ale stále nejsou jasné ty pracovní dny. V zákoně se používá pojem "bankovní pracovní den". Definice - § 8 Lhůty provádění převodů, odstavec 4: „Bankovním pracovním dnem se rozumí den, ve kterém všechny převádějící instituce, které se účastní provádění nebo zprostředkování příslušné části převodu, běžně vykonávají svoji činnost.“ (zdroj Business center.cz)

Takže v zákoně je nějaký relikt z dob, kdy se transakce vykonávaly rukama zaměstnanců a nemohly být provedeny jindy než v pracovní den. A kvůli tomu se platby neprovádějí ?!

Aktualizace 14. 11. 2018: Tak prý už budou!

Okamžité platby, kdy se peníze po odeslání z jedné banky do druhé připíšou během chvíle, a to i o víkendu, se blíží k uvedení do provozu. Česká národní banka finišuje s přípravou nového systému, který v září poskytne bankám k testování. Ty pak spuštění rychlejších plateb plánují nejdříve na první polovinu příštího roku.“ (Zdroj mesec.cz)

Stačí deset let počkat… pokrok nezastavíš.
(To je jen ironie, samozřejmě jsem rád, že k tomu konečně došlo.)

12345
1172518680000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online