Wuwejův zápisník

Blogokruhy - okruhy blogů

24.05.2009 21:46, Wu | sociologie | výzkumy | komentáře -

I v tak otevřeném prostředí, jako je Internet, vznikají poměrně uzavřené komunity a okruhy. Všiml jsem si toho u blogů.

Je zvykem si na úvodní stránce přidat rozcestník a vyjmenovat tam své oblíbené. Takže když mě nějaký blog zaujme, podívám se, na koho odkazuje, protože ten by mě případně mohl zaujmout také, když zaujal zajímavého bloggera či bloggerku... A tak je proklikám. A co zjistím? Po nějakém čase vykrystalizuje skupina, která odkazuje především na sebe, tvoří uzavřenou skupinu, blogokruh. Když do něj proniknete, dřív nebo později znáte všechny členy, ale je problém dostat se dál. Uzavřenost se projevuje kromě odkazování i bavením se především mezi sebou - nově příchozí, zanechavší komentář, se nezřídka diví, že řeč jde dál a jeho poznámka je bez odezvy.

Existují samozřejmě blogy "přestupní stanice", které odkazují do více blogokruhů, ale je jich překvapivě málo. Identifikoval jsem několik okruhů (omlouvám se, že nedělám z každého jména odkaz, byla by to spousta práce).

Tak například nejznámější bloggeři českého internetu se hodně točí kolem vebových technologií. Okruh jsme pracovně nazval technologové a je trochu výjimečný - bloggeři totiž většinou neodkazují na sebe, ale všichni odkazují na ně. A protože jsou tak populární, znají se navzájem, takže jejich zařazením do jedné skupiny nic nezkazím. Znáte je určitě taky - Misantrop, Pixy, DGX, Marigold, Jiří Hlavenka, Petr Koubský, Yuhů...

Pak tu máme kulturníky. Malý čtenář, Šumař, Josef K., Unseen, Ondrej Lipár, sněhulák v parném létě... Kultura nízká či vysoká, rozhodně však provázanost vyšší, než je běžné.

Blogy, které spojuje možná přibližná věková vrstva, ale rozhodně pestré zájmy, jsem nazval rozmanitost. Bára, Ratka, Rulisa, Modona, Gomba, Duna, Anina, Liška, Kamio, Buteo, Zuzi...

Další okruh tvořívali pohané. Blogy teď sice už příliš nepěstují a místo toho se hádají na pohanském otevřeném fóru, ale pro úplnost je sem přidám.

Programátoři. Je jedno, který jazyk či technologii si vyberete, brzy zjistíte, že všech pět internetově aktivních a blogujících programátorů odkazuje jeden na druhého (Samozřejmě! Profesně orientované blogy nabízejí odkazy na stejně orientované zdroje.)

Enimen a spol. Tam radši neklikám [úsměv].

Další okruh nazývám domácnost. Nemám ho zmapovaný, protože mě články o vaření nebo vylepšování domácnosti valně nezajímají, ale blogokruhová uzavřenost je tam značná. Stejně jako mimínkovské blogy, popisující každodenní trápení s ratolestmi před porodem i po něm. O blogíscích, kde si spolužačky a kamarádky ze základní školy odkazují dokola, zvou se na soutěže o nej blog a dávají si diplomy, ani nemluvě.

Teprve nedávno se mi ale podařil průlom do úplně jiné skupiny, ba co dím, do úplně jiné subkultury blogů. Ostatně to byl také důvod, proč jsem začal uvažovat o tomhle článku, měl jsem totiž za to, že mám celkem přehled - a najednou jsem objevil desítky či stovky neznámých blogů dobré kvality. Přestup se mi podařil nikoliv odkazem z nějakého blogu, ale přes linkuj.cz, kde měl vysokou úspěšnost článek z Diary of Eve. A přes její odkazy a komentáře u článků, které mě zaujaly, jsem začal blogy objevovat. Skupinu jsem označil 15-20, podle věku autorů a autorek, ale rozhodně to není finální, protože už jsem v ní identifikoval okruh zájemců o práci na sobě (např. Pavel Králíček a jeho Životaměnič), skupinu mladých podnikatelů, chystajících se na internetu vydělat, jednoho mladého hulánistu (Patrik Vogl) ... kompletní ekosystém to je!

Pokud jste si všimli, že nemluvím o žádném blogu některého z online časopisů či novin, žádný Respekt, žádný iDnes, není to náhoda - zajímají mě totiž blogy a jejich okruhy přirozeně vzniklé, ne zakládané na výzvu a uměle... (A navíc jsou všechny tak odporně angažované.)

12345
1243194360000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online