Wuwejův zápisník

Tomáš Souček, Karel Veselý a Vladimír 518: Kmeny

13.08.2012 00:52, Wu | knihy | sociologie | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Tomáš Souček, Karel Veselý a Vladimír 518: KmenyKniha je vskutku velkolepý počin. Klade si za cíl zmapovat současné městské subkultury, popsat jejich historii i současnost a zároveň ukázat členy kmene v jejich typickém prostředí. V každé kapitole tedy najdete na začátku obecný popis a historii od některého z příslušníků kmene či sympatizanta, většinou takového, který má nějakou mediální zkušenost, je novinář, muzikant, redaktor. Popis je prostřídaný celostránkovými a obklopený malými fotografiemi. Následuje rozhovor s typickým zástupcem, který tak dostává prostor vyjádřit své názory. Kapitolu uzavírá několik celostránkových fotek za sebou.

S překvapením jsem pročítal kapitolu za kapitolou, o některých kmenech jsem nevěděl vůbec nic (hipsteři, sneakers), u jiných jsem znal jméno, ale netušil jsem, oč jim jde a jak vypadají jejich symboly. Pro většinu mám pochopení, byť jsou často bizarní a není jasné co k tomu protagonisty vede; mentální problém jsem měl jen u sneakers, kde DJ Tuco říká, že „jsme si ve škole tenisky malovali, protože jsme si je jinak nemohli dovolit“ (str. 145), nebo „když potom vyrostete a máte dostatek peněz, můžete si opravdu pořídit ten pár, na který jste se jako děti chodili dívat jenom do výlohy.“ (str. 147) Proboha, které dítě se chodí dívat na tenisky?

Úvodní texty jsou vesměs solidní, věcné a fundované, nespisovné blábolení nebo ideologické blouznění jsou jen několik málo výjimek. Co mě ale ohromně rozčilovalo je obrazový doprovod. Žádná fotka není popsaná!

  • Na konci knihy je jméno fotografa, ale také seznam, čí archiv byl zdrojem - jak poznat, která je odkud?
  • Polovina fotek jsou pózy v nažehlených, netknutých šatech - příslušníci kmene takhle opravdu vypadají?
  • A dále, každá kapitola má autora a protagonisty rozhovorů, ale nikde se nedozvíte, jestli na některé fotce není někdo z nich.

Fotky „jenom“ ilustrují, což sice není málo, ale u takhle rozsáhlého díla je to obrovská škoda. Stačila by přitom drobnost, někam na dolní okraj každého snímku natisknout něco jako jako „Pavel X, policista, 37 let“.

Tím nechci říct, že je kniha špatná, ne - je skvělá a zaujme každého, ať už se o městské subkultury zajímá, nebo ne.

Ale mohla být ještě lepší.

Ukázka na iLiteratura, článek Jana Lukavce, recenze Jana Vávry, upoutávka s fotkami na iDnes a na BiggBoss.

Yinachi a Bigg Boss, Praha 2011, ISBN 978-80-903973-2-3, cena 620 Kč

12345
1344811920000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online