Wuwejův zápisník

Vladimir 518 a kolektiv: Kmeny 0

25.08.2014 00:01, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Vladimir 518 a kolektiv: Kmeny 0Pokračování velmi úspěšné publikace Kmeny je v čase posazené před svého předchůdce a mapuje subkultury, fungující v normalizačním Československu.

Základní koncepce je stejná: úvodní studie od kompetentního specialisty, následovaná několika rozhovory s vybranými protagonisty daného hnutí, vše doprovázené množstvím autentických fotografií. Jednotlivá hnutí – máničky, trampové, teplí, undergroud, sci-fi, motorkáři, kinoamatéři, kulturisté, folk, disent, počítači, punk, alternativa, ekoaktivisté, lennonisté, vlajkonoši, nová vlna, auto, metal, skate, alt. divadlo, veksláci, nudismus, výtvarníci, depešáci.

Obě námitky, které jsem měl proti Kmenům, jsou zde odstraněné. Jedna jaksi z principu; protože jde o archivní fotky, jsou autentické a přirozené, nic aranžovaného. A druhá – všechny fotky jsou důsledně popsané. U každé se dozvíte kdo na ní je, kde vznikla a kdo ji fotil. Dokonalé!

Také úvodní studie jsou téměř všechny vysoce zasvěcené, jejich přehled je obdivuhodný. Po stránce provedení je tedy kniha o řád lepší než první díl.

Kmeny 0 - ukázka ze str. 546

Přesto se mi četla o něco hůř – ale to není její chyba, je to tématem. Je zkrátka rozdíl číst o žhavé současnosti a probírat se více či méně bizarními subkulturami, jejichž příslušníky běžně potkávám nebo potkat můžu, a listovat historií. Jakkoliv precizní je text o kinoamatérech nebo alternativním divadlu, dnes pro mě příliš zajímavý není.

Můžu si jen povzdechnout nad tím, jaká škoda je, že takto pojaté nebyly i první Kmeny.

Závěr – oficiální kultura byla dusivá, společnost pronásledující, ale neoficiální kultura a zájmové aktivity byly mnohem pestřejší, než si myslíme. Jestli si chcete prostudovat tento aspekt nedávné historie, jsou Kmeny 0 skvělý materiál. Doporučuji ještě dva rozhovory s Vladimirem 518 (od Sabine Kejlové a Vojty Holuba) a recenzi Jana Šídy.

Yinachi a Bigg Boss, Praha 2013, ISBN 978-80-903973-8-5, cena 899 Kč

12345
1408917660000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online