Wuwejův zápisník

Pavel Dobrovský a kolektiv: 50 let videoher

25.07.2024 22:19, Wu | knihy | počítače | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy 50 let videoherImpozantní kniha, popisující historii vzniku více než stovky počítačových her, které byly nějakým způsobem přelomové nebo extrémně populární (proto tu najdete i kapitolu věnovanou Hledání min – tu někdy hrál snad každý uživatel Windows).

Není to ale běžný popis her jako takových, každá kapitola se soustředí na pozadí jejich vzniku. Kdo je programoval, kdo vymýšlel příběh, jak se podařilo vývoj zaplatit a kdo řešil distribuci. A je to velmi zajímavé nahlédnutí – každá hra je specifická, u každé se zápasilo s jinými hardwarovými omezeními, utkvělými myšlenkami, časo se musely nápady vyhazovat, aby neohrožovaly hratelnost.

Samozřejmě o hře jako takové se také dočtete hodně a nechybí ani obrázky, takže si můžete zavzpomínat.

50 let videoher, str. 462-463

A je na co – určitě třetinu z nich jsem hrál (namátkou – Commander Keen, Elder Scrolls, Syndicate, Another World, UFO, Sims) o druhé třetině slyšel nebo četl a ten zbytek mi rozšířil obzory.

Samozřejmě tu zákonitě něco musí chybět, mně třeba Minecraft – to byl pořádný přelom, s celou tou svobodou těžby a stavění. Ale s tím se musí každý čtenář smířit, vše se tam vejít nemohlo. I tak je kniha obrovská, má 800 stránek křídového papíru, ani váha není zanedbatelná.

Vedle nostalgie ukazuje i vývoj technik a žánrů. U animací od malování přes obkreslování pohybů z filmu až po skutečné senzory, u zachycení prostoru od schematických bludišť wolfensteina přes 2,5D kdy se iluze třetího rozměru dosahuje modifikací bitmap až po true 3D, kde se vše skutečně počítá v trojrozměrném modelu.

Pro každého hráče kultovní záležitost a povinnost.

Odkazy:

DOBROVSKÝ, Pavel, a kol. 50 let videoher. Praha: XZone, 2023. ISBN 978-80-907964-8-5.

12345
1721938740000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online