Wuwejův zápisník

Lucie Lomová: Divoši

01.01.2024 12:41, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy DivošiAlberto Vojtěch Frič pocházel ze známé vlastenecké rodiny, ovšem už od školních let se zajímal o exotické rostliny a shromáždil jejich sbírku. Když mu během příprav na maturitu květiny ve sklenících v zimě zmrzly, místo dalšího studia odjel do Brazílie pro základ nové kolekce. V dalších letech podnikal opakovaně expedice, poznal řadu indiánských kmenů, mapoval řeky, sbíral mytologii, dovezl tisíce předmětů – a také se zasazoval o práva indiánů a uchování jejich kultury (podle závěrečné poznámky Yvonny Fričové). Byl bojovný, přímočarý a nekompromisní, zároveň novinář, zpravodaj i spisovatel. Mnozí mu vyčítali chybějící vzdělání, vědomostmi ale rozhodně vynikal.

Divoši, ukázka ze str. 12

Při jedné z cest se v Paraguayi setká s kmenem, který trpí neznámou nemocí. Snaží se jim pomoci, nic ale nepomáhá, a tak vezme jednoho z nich – Čerwuiše Pjošáda Mendozu – s sebou. Nejprve do města k lékaři, ten nepomůže, další v Buenos Aires pomoc odmítá a tak nakonec Alberto Červuiše vezme s sebou do Evropy, do Čech.

Divoši, ukázka ze str. 46

Komiks zpracovává místy legrační, místy vážné zážitky, které přináší Červuišovo odlišné chápání a neznalost civilizačních vymožeností. Jeho upřímnost a přátelství ale naopak zahanbuje moderní společnost. A jak název Divoši naznačuje, často budete přemýšlet, kdo je vlastně „divoch“. Závěr je takový, jak už to v podobných případech bývá, trochu smutný – Evropanem se Čerwuiš nestal, ale indiánem už také nebyl.

Odkazy:

LOMOVÁ, Lucie. Divoši. Praha: Labyrint, 2011. ISBN 978-80-87260-26-5.

12345
1704109260000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online