Wuwejův zápisník

Ruediger Dahlke: Lehkost bytí jako cesta

26.06.2019 22:19, Wu | knihy | duše | komentáře -

obálka knihy Lehkost bytí jako cestaOpravdu málokdy se dnes objeví kniha o duchovnu, která by byla neotřelá a přinášela nové poznatky. Vetšinou jen po stopadesáté přemílají osvědčené pravdy nebo nanejvýš modernizují dávné postupy. Lehkost bytí jako cesta patří mezi vzácné výjimky. Skutečně; říká, že z duchovna se vytrácí radost a lehkost bytí a maximálně se právě na ono vznášení soustředí.

Když se začnete lidí ptát, vyplyne z jejich odpovědí touha poznat své pravé poslání, skoro vždy související s povzneseným stavem duše a blažeností: osvobozený od tělesné tíhy a existenčních starostí se člověk cítí ve svém nefalšovaném bytí.

Lyžaři se projíždějí hlubokým sněhem a přitom se cítí lehcí jako pírka, potápěči se vznášejí v teplé vodě, tanečníci valčíku poletují nad parketem, sotva se ho dotýkají, duše dýchá volně, což odpovídá její přirozenosti, co zná od samého začátku a k čemu směřuje po celý život a co nakonec najde ve spásné smrti. Zřejmě vždycky směřuje k tomuto cíli a nezapomíná na něj ani v okamžicích krajní hrůzy a děsu. (Str. 30)

První část knihy shromažďuje Myšlenky o lehkosti. Odvěká touha po létání, lehkost (a hlavně těžkost) v náboženství a společnosti, povznášející pocity okouzlení, šťastné okamžiky, zkrátka všechny příležitosti, při nichž se vznášíme.

Těžiště je ovšem v části druhé, Cesty k lehkosti. Tady autor prochází a na vlastních zkušenostech z terapeutických kurzů ukazuje techniky a pomůcky, které mohou pocit lehkosti navodit a umožnit duši spočinout ve světě, který jí trvale schází. Plavání s delfíny, vznášení se ve floatingové vaně, meditace a cvičení v termální vodě, potápění, proudění ohnivé energie, kolébání pro dospělé, natřásací přístroje, tanec, potrava a půst a pochopitelně i láska, erotika a sex.

Aby se dala kniha opravdu prakticky použít, uzavírá ji několik kapitol s návodem jak začít pro lenochy, pro vystresované, pro dříče a sportovce i pro rekreanty. Určitě se někde najdete. A já knihu pochopitelně velmi doporučuji, protože kromě originality je také velmi neideologická, takže nebude vadit žádnému světonázoru.

Odkazy:

nakladatelství Fontána, Olomouc 2016, ISBN 978-80-7336-817-3, cena 348 Kč

12345
1561580340000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online