Wuwejův zápisník

Dan Ariely: Jak drahá je intuice?

18.12.2018 22:08, Wu | knihy | ekonomie | výběr z knih | komentáře -

obálka Jak drahá je intuice?Jak drahá je intuice?“ aneb „Proč nás selský rozum často vede ke ztrátovým rozhodnutím“ je další sada výzkumů behaviorálního ekonoma.

My behavioristé si nemyslíme, že lidé jsou dokonale pragmatické počítací stroje. Raději pozorujeme, jak se lidé opravdu v reálném světě chovají, a naše pozorování nás často vedou k závěru, že lidské bytosti jsou v zásadě iracionální.
I klasická, ‚racionální‘ ekonomie nás samozřejmě může mnohému naučit. Ale některé její předpoklady – například že lidé si vždy volí optimální cestu, že rozhodování o větších částkách se dělá zodpovědněji a že trh se reguluje sám – zjevně někdy vedou k tragickým koncům.
Automobilová doprava je hezkým příkladem toho, jak nebezpečné je sázet na racionalitu ostatních.
“ (Str. 9)

A stejně jako ta první (Jak drahé je zdarma?) je mimořádně zajímavá. Tentokrát se tedy soustředí na iracionalitu a popírání logiky v pracovním světě i doma. Strhujícím způsobem popisuje, že od určité hodnoty výše odměny výkon snižuje, místo aby jej motivovala. Že práce a její smysl jsou důležité, dokonce i pro zvířata.

Jensen zjistil (a mnohé další experimenty to potvrdily), že zvířata – včetně ryb, ptáků, myší, šimpanzů a jiných opic – dávají přednost delší, náročnější cestě za potravou před cestou přímou a jednoduchou. Všechna tato zvářata mají zjevně ráda, když si mohou jídlo zasloužit – samozřejmě pokud požadovaná námaha není příliš velká.“ (Str. 48)

Pečlivě prozkoumá IKEA efekt, vztah k vlastním nápadům, důraz na spravedlnost (a také co jej dokáže modifikovat), (ne)ochotu pomáhat nebo třeba svět výběru partnera a online seznamek.

Velmi mě zaujalo, že špatné rozhodování pod vlivem emocí vede nejen k unáhleným činům, ale vytváří i program do budoucna. A nejen to:

Dále jsme zjistili, že máme sklon k sebevybuzenému stádovému efektu a že se nevztahuje jen na jeden a tentýž typ rozhodnutí, ale i na rozhodnutí příbuzná.“ (Str. 211)

Situaci už zkrátka „znáte“ a tak víte, jak má pokračovat, bez ohledu na to, na které straně stojíte. Hodně důležité...
(Co s tím, to už si musíte přečíst v knize – rozhodně nebudete litovat.)

Za zvláštní zmínku stojí překlad. Po deseti stránkách, nad frázemi jako „nové grády“ (Str. 10) a „přivedli na buben“ (Str. 19) si říkám: Kdo to proboha přeložil, že je to tak šťavnaté – a taková radost číst? Listuji tedy na tiráž. Martin Jaroš. Aha. Tím se to vysvětluje; autor Vosy na jazyku a Černého Petra prostě psát umí.

Když to shrnu, vůbec nechápu, proč takto výborná kniha skončila v Levných knihách. Pro vás je to ale dobré – a když už tam budete, kupte si rovnou i třetí knihu ze série.

Odkazy:

nakladatelství Práh, Praha 2011, ISBN 978-80-7252-327-6, cena 49 Kč (Levné knihy, aspoň myslím)

12345
1545167280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online