Wuwejův zápisník

Aleksandara a Daniel Mizielinští: Pod zemí, Pod vodou

03.12.2018 22:04, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Pod zemí, Pod vodouZatímco kreslený vysvětlovník od Randala Munroeho se vybarvil jako nepoužitelná hříčka, Mizielińských kniha je přesný opak. Výborně nakreslená, s velkorysým formátem a plná informací.

Navíc multioborová. Tím, že si autoři jako hledisko vybrali jedinou vlastnost, skrytost (pod zemí i pod vodou), se krásně dotknou opravdu široké skupiny oborů. V části „Pod zemí“ se pohybují od biologie (podzemní organismy, živočichové, mraveniště) a botaniky (přehled druhů podzemních plodin, stromy a jejich kořeny), přes techniku (kabely, zemní plyn, elektřina, voda, odpady), dopravu (tunely, metro) a archeologii, až po speleologii a geologii (zemské desky, sopky, sopečná kamna, zemský střed). „Pod vodou“ je to dost podobné.

Díky šíři záběru, ale i hloubce, je přínosná také pro dospělé. Když se přidržím podzemní části – patrně budete vědět, jak se vyrábí elektřina a jak se rozvádí po domech, stejně jako odpady. Ale o nejhlubší jeskyni – Kruberově – a historii jejího zkoumání? Pokud nejste nadšený jeskyňář, tak těžko.

Kvůli dalšímu překonání rekordu potápěč Gennadij Samochin přes hodinu proplouval sifonem. Poslední známá část jeskyně je totiž zalitá vodou.
Když členové výpravy dosáhli hloubky 2197 metrů, vydali se zpět na povrch. Návrat jim trval dva týdny.
Přestože výprava překonala rekord, na dno jeskyně se jim sestoupit nepodařilo.
“ (Str. 43, popis čtvrté výpravy 10. srpna 2012)

Ilustrace přidávají další rozměr; díky tomu, že je kniha tak velká a celá kreslená, připomíná komiks a čte se sama, i přestože je to vlastně encyklopedie.

Pod zemí, pod vodou, str. 26-27

Jak název naznačuje, je složená z dvou částí. Ty jsou převrácené, kniha je tedy oboustranná. Prostřední dvoustránka vyřešila nutnost převrátit knihu elegantně – je tam nakreslený řez zeměkoulí s popisky kolem dokola – nakonec knihu otočíte, i kdybyste nechtěli, protože spodní část se vzhůru nohama čte dost špatně.

Je to zkrátka ideální dárek, který nakonec potěší děti i rodiče.

Odkazy:

nakladatelství Host, Brno 2017, ISBN 978-80-7577-114-8, cena 499 Kč

12345
1543871040000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online