Wuwejův zápisník

Rory Miller: Realita násilí

25.07.2018 22:18, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Realita násilíMyslíte si, že když děláte nějaké bojové umění, že se ve skutečném konfliktu ubráníte? Vyloučené to není, ale velmi pravděpodobně to dopadne jinak. Útok přijde jinak než jste zvyklí, z jiné vzdálenosti, úplně jinou intenzitou. Vy bude v šoku, pod vlivem hormonálního koktejlu, s tunelovým viděním a podstatně horší koordinací než obvykle.

Chemický koktejl způsobuje, že je většina lidí nebezpečnější. A často také způsobuje, že jsou trénovaní lidé méně nebezpeční. Zvyšuje sílu, rychlost, práh bolest… všechny užitečné věci. Ale snižuje motorické návyky a složitější dovednosti. Jemné a složité pohybové schopnosti platí jen pro cvičené bojovníky. Necvičení jedinci nějak plácají rukama a nohama kolem sebe a dávka hormonů to činí efektivnějším. Hormony často donutí i trénované jedince nesmyslně plácat rukama a kvalita upadá.“ (Str. 82)

Kromě toho nejspíš nejste zvyklí zasazovat údery plnou silou s cílem soupeře zneškodnit. Vaše vnímání sebe sama je iluze.

Myšlenka, kterou si budeme v celé knize opakovat znovu a znovu, zní: Vy nejste vy. To, co si myslíte, že jste, příběh, který si každý den znovu vyprávíte, je jen iluze. Lidé jsou zvířata se zvířecími potřebami a smysly, které přirozeně tahají do svého živého a primárně zvířecího světa. Zároveň jsou souhrnem své minulosti, vzájemných interakcí, rozhodování a kompromisů. A tam někde uprostřed mezi primimtivním zvířecím já a vědomým rozhodováním, tam si vyprávíte svůj příběh.“ (str. 61)

Bojová umění jsou víc umění, než boj. A duchovní růst či seberozvoj, který (možná) přinášejí? Inu...

Duchovní růst je těžké definovat. Pokud je to hloubka porozumění stavu člověka, pak duchovně porostete spíše samotným žitím a pomáháním lidem než jakýmikoliv lekcemi. Pokud je to porozumění sobě samému, nejvíce se naučíte překonáváním vlastních strachů a toho, co nemáte rádi, a málokdo chodí na tréninky, které nemá rád nebo se jich bojí. Jestli je to o pocitu štěstí, že je svět v harmonii a vše má svůj důvod a všechno je krásné a dobré..., můžete si šlehnout heroin a bude to levnější a rychlejší. Má-li to být něco úžasného a magického, co vám otevře vnitřní mentální sílu, běžte hrát videohry.“ (Str. 30)

A co nácvik krytů, ty by se mohly hodit, ne? No jo, jenže v každém střetu jedete sekvenci pozorovat-zorientovat se-rozhodnout-jednat a ve chvíli, kdy zpozorujete útok, „padouch už je u čtvrtého kroku, když jeho akce spouští vaši akci. Jeho ‚jednání‘ je první věc, kterou ‚zpozorujete‘. Nejvíc času se ztrácí dvěma prostředními kroky.“ (Str. 57)

Mezi praktickými radami klíčí filozofie bojovníka. Je to filozofie přítomnosti, vědomí okamžiku a reakce. Zen válečníka.

Především si musíte uvědomit, že hezká představa ‚férovosti‘ nemá v diskuzi o brutálních útocích co dělat. Oběť si nemůže dovolit jednat fér a útočník fér jednat nebude.“ (Str. 132)

Jen málo knih vám přinese prozření s až šokujícím dopadem. A ještě méně je takových, se kterými po dočtení začnete zase od začátku, abyste si je dobře zapamatovali, protože víte, že tohle musíte znát.
Realita násilí je jedna z nich. Povinná četba.

Odkazy:

nakladatelství Mladá fronta, Praha 2017, ISBN 978-80-204-4401-1, cena 299 Kč

12345
1532549880000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online