Wuwejův zápisník

Jak spravovat výrobky z plastů

28.01.2015 00:05, Wu | praktické | komentáře -

Plasty jsou všude kolem nás, výrobky z nich mají spoustu skvělých vlastností, ale také – kromě problémů s ekologií, samozřejmě – jednu vlastnost nepěknou. Jakmile vám totiž něco z těch nejběžnějších, z polyetylenu a polypropylenu, praskne, kousek se ulomí, utrhne nebo dojde jiné újmy, budete ho spravovat jen obtížně.

Nejspíš to znáte (pokud máte děti, tak důvěrně, z těchto obtížných plastů jsou prakticky všechny hračky), neslepí je ani vteřinové lepidlo. Aby také slepilo, když má víčko – které si přilepit nesmí – ze stejného materiálu. A když koupíte lepidlo na plasty, nejspíš při prvním použití zjistíte, že je na něm napsáno „kromě PE a PP“.

lepidlo all plast

Co s tím? Postupně jsem přišel na tři možnosti.

Světe div se, existují i speciální lepidla na obtížné plasty. Sada obsahuje jakýsi fix s aktivátorem, kterým potřete oba kousky, a tubu s lepidlem, které aplikujete následně tak, jak jste zvyklí. Funguje to.

lepidlo na obtížné plasty

U některých výrobků jsem využil jiné vlastnosti plastů, totiž jejich tavitelnosti. Když jsem je opatrně nahřál, povedlo se mi oba kusy svařit k sobě. Dělal jsem to nad plamenem zapalovače, počítám, že použití páječky by mohlo být ještě lepší, přesnější a rychlejší. Po následném obroušení to drží solidně:

tavení plastu

A do třetice – plasty jsou i celkem houževnaté a tak se ulomené části dají přišroubovat! Stačí vrut přiměřené velikosti… U některých pružných figurek ani jiná možnost není (lepidlo nechytá, tavit nejdou).

vrut v plastu

(Omotat izolepou jako variantu neuvádím, málokdy to vypadá dobře a dlouho také nevydrží.)

Podělíte se o své zkušenosti?

12345
1422399900000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online