Wuwejův zápisník

Libre Office a zamykání dokumentu na NFS

20.12.2013 08:52, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux – authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiChci udělat triviální operaci, uložit rozpracovaný dokument v LibreOffice na sdílený síťový disk (přes NFS). Save as, nalistovat, napsat jméno a… chyba. Dokument zamčený nebo co.

top

Nevím, co to má za smysl, ale LibreOffice má v default stavu zapnuté jakési zamykání souborů – zřejmě k zajištění toho, aby první, kdo dokument otevře, mohl zapisovat a ostatní ne. Potud v pořádku, bohužel ale při pokusu o ukládání na NFS (a to já tu mám) si ho zřejmě zamkne sám sobě před nosem...

Jednou či dvakrát jsem se spokojil s uložením do home a následným přesunutím na síťový disk, ale dělat to vícekrát se mi už nechtělo. Nejsem samozřejmě jediný, kdo s tím měl problém, řešení popisují např. v této diskusi. Je třeba otevřít skript, kterým se LibreOffice startuje, a pomocí křížků zakomentovat následující dva řádky:

SAL_ENABLE_FILE_LOCKING=1
export SAL_ENABLE_FILE_LOCKING

Malý háček v tom, že ve Fedoře je skript v /bin/soffice, zatímco diskuze uvádí /opt/libreoffice/program/soffice, jsem odhalil poměrně rychle.

K čemu ta věc má být popisují v helpu LibreOffice, mimo jiné také píší, že „on a network that uses the Network File System protocol (NFS), the locking daemon for NFS clients must be active“. Takže až se někdy budu nudit, dám se do hledání co s tím nfs daemonem a jak ho nastartovat...

12345
1387525920000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online