Wuwejův zápisník

Lodní mlýn v Kolárovu

09.07.2013 23:20, Wu | architektura | odkazy | komentáře -

Poprvé jsem se o lodním mlýnu dočetl v Komenského Orbis pictus a vůbec mi nebylo jasné, jak měl fungovat - jednak mě zmátl obrázek, naznačující otáčení kolem svislé osy:

Orbis Pictus str. 98

jednak jeho název „mlýn vodní - okruhový“, běhání do kruhu potvrzující. A přitom je to tak jednoduché, je to v podstatě jako kolesový parník naruby. Mlýn se zakotví, proudící voda točí kolem a otáčivý pohyb se přenáší na mlýnské kameny. A na rozdíl od jiných vodních mlýnů tady nehrozí, že by potok vyschl a kolo se zastavilo (ponor je pořád stejný), nebo že by se naopak mlýn příliš rychlým otáčením poničil (stačí přejet na klidnější místo).

Na Slovensku v Kolárovu mají přesnou repliku posledního slovenského lodního mlýna:

Lodní mlýn v Kolárovu

Ten původní postavil Szivanyó Béla kolem roku 1920, fungoval až do roku 1945, kdy za podivných okolností vyhořel. I vzhledem k tomu, že to byl vůbec poslední lodní mlýn na celém toku Dunaje, byla v roce 1982 Loděnicemi v Komárně postavena rekonstrukce. Využily se dobové fotografie, ale především model, který si postavil bývalý zaměstnanec mlýna Suhaji Lajos. Protože se ale nedařilo najít přiměřené využití repliky, mlýn rychle chátral.

Lodní mlýn v Kolárovu

Od roku 1995 je majetkem ochranářů a jako Národní kulturní památka je zpřístupněný veřejnosti. Dnes je v něm umístěné muzeum vodního mlynářství (informace podle stránek muzea http://www.vodnymlyn.sk/?page=historia; obrázky použity se souhlasem muzea).

Poslední mlýn na Labi, v majetku Lovosického panství, byl o dost jednodušší.

Myšlenka lodního mlýna mi připadá výborná a divím se, že nebyly známější či rozšířenější, vždyť kromě odstranění rizik spjatých s nedostatkem či nadbytkem vody zároveň tvořily poměrně bezpečné obydlí. Trochu to osvětluje článek Jiřího Výborného na Infoglobe. Roli hrál majetek mlynáře; kromě peněz na stavbu musel mít i další prostředky, protože při celoročním pobytu na lodi by jeho pole ležela ladem. Úpadek lodních mlýnů pak způsobila menší efektivita než u strojových mlýnů a také jejich zákaz na velkých tocích, kde překážely lodní dopravě.

12345
1373404800000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online