Wuwejův zápisník

Soňa, Zdeněk a Michal Thomovi: Příběh čaje

18.04.2012 00:01, Wu | knihy | labužník | čaj | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Soňa, Zdeněk a Michal Thomovi: Příběh čajeVelkolepě pojatá monografie o čaji, jak rozsahem, tak grafickým ztvárněním.

Příběh začíná samozřejmě v Číně. Dozvíme se o legendách, které se k objevení čaje tradují, o způsobech jakým se čaj pil v různých obdobích a za různých dynastií - vaření s přísadami, mletí na prášek, louhování listů -, o prvních čajových monografiích i o jeho vlivu na čínskou ekonomiku a politiku.

Další významné zastavení je Japonsko, kde se pití čaje postupně pod vlivem zenu stalo obřadem a společenskou událostí. Odtud pocházejí čajové zahrady, čajové chýše nebo zvláštní metody pěstování a sklízení (zakrývání listů před světlem, strojové sklízení).

Velký pěstitel a producent čaje je Indie - byť se zde čaj pěstuje jen něco přes 150 let. Historie je to opět zajímavá; experimenty s čínskými čajovníky, hledání divoké indické variety, kultivace a nedůvěra ze strany oficiálních kruhů a tehdejších botaniků a nakonec úspěch s černými čaji a zejména s Darjeelingy.

Procházka pokračuje dalšími zeměmi, včetně těch, které bychom nečekali - věděli jste, jak velkým producentem čajů jsou africké státy? Historie čajových klipperů i čajových karavan, role čaje při boji za nezávislost anglických kolonií v Americe, a tak by se dalo pokračovat ještě dlouho.

Poslední část knihy je věnovaná chuti připravovaného nápoje a opět ze všech myslitelných pohledů - konvičky a nádoby, voda, hlavní druhy čajů, různé způsoby přípravy a rozsáhlý katalog čajů, rozdělený podle produkujících zemí. U každého je řada informací o jeho původu, doporučená příprava a zhodnocení chuti.

Grafická podoba je kapitola sama pro sebe - povídání o čaji provází velké množství fotografií, pořízených autory nebo poskytnutých dalšími přispěvateli. Barva papíru atmosféru vhodně umocňuje a kniha je vizuálně uměleckým dílem.

Příběh čaje - str 174-175

Řadu oblastí sice najdete zpracovaných do větší hloubky jinde (čínské čaje v knize Všechny čaje Číny, katalog v monografii Karla Waltera Vše o čaji pro čajomily), ale v komplexnosti nemá Příběh čaje konkurenci. Pokud byste si chtěli pořídit jedinou knihu o čaji, připlaťte si a investujte do této. Snad jediná nevýhoda plyne z velikosti a hmotnosti, hůře se s ní manipuluje.

(Kritizovat by se mohla ještě provázanost se Spolkem milců čaje, velkoobchodem a tvůrcem řetězce Dobrých čajoven, ale to nepovažuji za problém, Milci k pití čaje v Čechách nerozlučitelně patří a zde se jedná jen o fotografie a informace o čaji, reklama na konci je velmi decentní.)

Podívejte se také na web této knihy.

nakladatelství Argo, Praha 2002, ISBN 80-7203-447-2, cena 999 Kč

12345
1334700060000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online