Wuwejův zápisník

Leo Babauta: Soustředění

03.03.2012 00:03, Wu | knihy | produktivita | komentáře -

obálka knihy Leo Babauta: SoustředěníLeo Babauta je jeden z nejvlivnějších bloggerů, zabývající se produktivitou a organizací práce. Je inspirovaný zenem a minimalismem, což kromě střídmé estetiky a vysoké efektivity přináší i nezanedbatelný vliv na psychické naladění. Česky vyšly tři jeho knihy (a jeden eBook), přičemž v každé z nich více či méně popisuje vše podstatné ze svého systému, ale dívá se na to z různých úhlů. A tak zatímco v knize Zen a hotovo se zaměřil na organizaci práce a metodu ZTD, v Síle jednoduchosti na obecné principy minimalismu pro celý život, v Soustředění se soustředí na ... soustředění.

Je poměrně obtížné tvořit, když si čtete blog nebo fórum nebo tweetujete nebo posíláte e-mail nebo chatujete. Vlastně je téměř nemožné dělat tyto věci a současně tvořit.
Samozřejmě, že můžete přeskakovat sem a tam, abyste tvořili a přitom se zapojovali do aktivit konzumu a komunikace. Všichni to děláme.
Ale jak je to efektivní? Když přeskakujeme mezi tvorbou a komunikací prostřednictvím e-mailu, ztrácíme při každém přeskočení malou část našeho tvůrčího času, malou část naší tvůrčí pozornosti. Naše mysl se musí přepínat mezi režimy a to vyžaduje čas. Výsledkem je, že se naše kreativní procesy zpomalují a poškozují, trochu, při každém přeskočení.
A tady je ten háček: tvorba je proces naprosto oddělený od konzumu i komunikace.
“ (Str. 21)

Ano, toto je podstatné. Při konzumaci je komunikace a přeskakování mezi činnostmi běžné a nezřídka i potřebné. Ale když potřebuji něco vytvořit, je přepínání smrtící, nejsme stroje a každé přepnutí je drahé. Produktivita singletaskingu je řádově větší.

Autor nabízí postup, jak svou práci zlepšit. Předně je třeba udělat krok zpět a uvědomit si, jak je soustředění důležité. Následuje zbavení se rozptylování - odpojení od internetu, vypnutí telefonu, e-mailu. Zjednodušení - uklidit nepořádek, zpomalit, pečlivě vybírat úkoly podle priorit a vzdát se nadbytečného. Pak přichází ke slovu samotné soustředění, single tasking, relaxace. V kapitole Ostatní probírá ještě nějaké speciality - jak se sosutředit, máte-li kolem sebe děti, nebo jak přimět nadřízené, aby naši snahu o soustředění respektovali. Knihu doplňují bonusy, několik článků od různých autorů, provozujících weby a blogy na podobné téma. Popisují mimo jiné čajové rituály, digitální prázdniny nebo minimalistický pracovní prostor.

Jak už je u Babauty zvykem, je i kniha samotná v souladu s minimalismem - žádná slovní vata, žádné vycpávky nebo zbytečné opakování. Pouze stručná a jasná doporučení. S jeho knihami nemůžete udělat chybu. O kráse odpojení, jednoduchosti a soustředěné pozornosti mluví tak sugestivně, že přečtené poznatky začnete hned zkoušet.

nakladatelství Jan Melvil Publishing, Brno 2011, ISBN 978-80-87270-08-0, cena 249 Kč

12345
1330729380000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online