Wuwejův zápisník

Jean Yves Ferri, Manu Larcenet: Zpátky na zem 1 - Opravdový život

09.09.2010 23:18, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Jean Yves Ferri, Manu Larcenet: Zpátky na zem 1 - Opravdový životManu s Mariettou se jednoho dne rozhodnou odstěhovat z Paříže na venkov. Do nefalšované přírody, mezi bodré vesničany. To ale s sebou přináší řadu srážek a nepochopení - a Ferri s Larcenetem z nich dokázali vytěžit maximum. Jejich krátké kreslené příběhy (ano, je to komiks) jsou svižné a vtipné.

Zpátky na zem 1 - str. 7

Oba autoři se do knihy vepsali, Manu Larcenet jako hlavní hrdina, Ferri jako jeden z jeho kamarádů. V příběhu o velké párty je naznačen i vznik komiksu - nápadu, popisovat a kreslit své děsivé příhody, se Manu směje, zatímco Ferri si na dalším obrázku něco horlivě píše do zápisníku.

Zpátky na zem 1 - str. 90

Za zmínku stojí skvělé počeštění - příjmení vesničanů jsou mírně úsměvná, obzvlášť v kontrastu s originálním příjmením Manuovým. Ale překlad skvěle zasáhl i do obsahové roviny, nap. když má Manu dopravní absťák, volá mu kamarád z Jižní spojky nebo když Manu vytáhne kytaru, s hrůzou zjistí, že začíná místo městského punku zpívat jako Honza Nedvěd:

Zpátky na zem 1 - str. 29

Chybí pouze převedení nářečního pozdravu „karůčo“, věřím, že by se v českých nářečích něco komického našlo také. To ale snad ani nestálo za zmínku; na další pokračování se opravdu těším.

Aktualizace 31. 12. 2011: Potřeboval jsem něco na uklidnění rozjitřených nervů a sáhl - poměrně brzy po dočtení - znovu po tomto komiksu. Bavil mě stejně jako napoprvé, tedy mohu s klidným srdcem opět doporučit. A nádavkem přidávám odkaz na velmi podrobný rozbor a kritiku překladu. Je tam i to mnou zmíněné „karůčo“.

Aktualizace 9. 9. 2015: Už zase. Co nadělám, téma útěku z města je pro mě pořád důležité – a tady je nakreslené s takovým nadhledem! Škoda, že nevyšly další díly (českém v překladu; v originále už je jich pět – jenže na francouzštinu si zatím netroufám...)

Aktualizace 4. 10. 2022: Čtvrté přečtení už jenom z evidenčních důvodů; nicméně tentokrát mám v plánu dotáhnout to až do pátého dílu – už se totiž dají koupit v angličtině.

Odkazy:

FERRI, Jean Yves, LARCENET, Manu. Praha: Mot komiks, 2009. ISBN 80-86661-23-7.

12345
1284067080000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online