Wuwejův zápisník

Raven Kaldera, Tannin Schwartzstein: The Urban Primitive

24.06.2009 23:05, Wu | knihy | duše | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Raven Kaldera, Tannin Schwartzstein: The Urban PrimitiveModerní pohanství je hnutí lidí, žijících převážně ve městech. Lidé na vsi většinou buď mají jiné starosti, nebo jsou v tak těsném kontaktu s přírodou, že bohy, bohyně nebo principy uctívají intuitivně a nevědomky. Bohužel ve městě je příroda silně potlačená, žít v souladu s kolem roku je obtížné, stejně tak tradiční pojetí živlů - což vede k těžko překonatelným rozporům a snaze z města utíkat.

Jenže lidé žijí ve městech už tisíce let a záznamy o pohanských naukách nejspíše vznikly také tady. Pohanství se s městem nevylučuje, naopak. The Urban Primitive radí jak na to a je opravdu nesmírně originální a inspirativní.

Už jen první kapitola o energii města. Město je z energetického hlediska divoké místo, je tu na malém prostoru velké množství lidí, každý pociťuje a vyzařuje své pocity, potřeby, tužby a emoce. Hystericky vířící psychická energie je všudypřítomná. Další zdroj energie je, překvapivě, elektrické vedení. Jsme obklopení trojrozměrnou sítí, jejíž působení, i kdybychom vynechali magii, je nepopiratelné (elektrosmog).

Nebo duchové. Uvědomili jste si, že přítomnost duchů je ve městě mnohem pravděpodobnější než někde v lese? Minimálně kvůli vyšší hustotě obyvatel, a to nemluvím o nemocnicích a kriminalitě.

Celé město pak má svou osobnost, svoje centrum, kde energie proudí nejvíc, a dá se s ním komunikovat. Je možné snadno čerpat sílu, ale je také možné sílu ztrácet a proto je třeba dbát na obranu.

A pak už to jde jedno za druhým. Magické nářadíčko a mobilní oltáře. Ochrana bytu, domu, přístupové cesty. Obranná kouzla. Hygiena - čistící kouzla, bylinky, koupele, zvuk a hudba. Práce s elementy vody, vzduchu, země a ohně v městských podmínkách.

Staří bohové v moderním světě - další neobvyklý pohled. Proč by bohové neměli mít své působiště i v našich městech? Dionýsos vládne rockovým koncertům, Hefaistos autodílnám, bohyně lásky ve strip barech. Jsou jich desítky a pro každého se najde i ve městě jeho oblast. V recenzích kritizovaná kapitola o trojné bohyni (Squat, Skor a Skram) a trojném bohu (Slick, Screw, Sarge) je spíše ukázka, jak si definovat vlastní, výlučně městské bohy. Jsou to archetypy. Výřečný bůh podomních prodejců, drsný bůh dodávající cílu čelit problémům, stará bohyně městských pokladů (a odpadků)... Nic co by se muselo dogmaticky přejímat.

Tenhle článek je trochu výčtový, ale kniha je prakticky encyklopedie, tak mi nic jiného nezbývá, chci-li ji popsat co nejpřesněji. Dále se tedy dočteme o graffiti jako magické věci, dopravních prostředcích a kouzlech, získání a udržení si zaměstnání, magických aspektech oděvu, projdeme duchy a podsvětí, odpoutání se od bytu při stěhování, magii v kabelech (počítače a internet), dozvíme se jak nezasahovat do cizího prostoru, které městské rostliny použít pro magickou praxi... je toho hodně.

Zajímavé jsou modifikace těla. Tetování (tady jsem o něm také psal, poprvé a podruhé) a piercing - obřady, rituální význam jednotlivých propíchnutých míst, šperky a drahé kameny v nich.

Velkou část textu zabírá typologie lidí podle příslušnosti k totemovým zvířatům (žijícím ve městech nebo poblíž nich): krysa, šváb, myš, mýval, drozd, špaček, kočka domácí i zdivočelá, holub, havran, můra, racek, zlatá rybka, vosa, pes, vrabec, mravenec, kojot nebo třeba rybenka (volný překlad ze strany 231): „Jsou rezervovaní a vztahy založené primárně na vášni nebo tělesné přitažlivosti jsou pro ně obtížné; abyste se s nimi seznámili, musíte mít dostatek vědomostí a zajímavých myšlenek, které je přesvědčí, že stojíte za vzhlédnutí od knihy a trochu pozornosti. Mnoho lidí typu "rybenka" také miluje počítače; jsou to často nesociální programátoři, kteří, obklopeni zbytky číny, sotva zamumlají neurčitý pozdrav zpoza monitoru, když kolem nich ráno procházíte (...)

Kniha je pro všechny městské pohany povinná četba, angličtina to není nijak složitá a celkem se i pobavíte - text je plný nenápadných vtípků. Chudým adeptům, kteří nemají na oleje pro kouzla a obřady, doporučují autoři třít nejmastnější část těla, při rozstřikování parfémů do plamene upozorňují, že exploze by neměly být součást kouzel, u uzlové magie píší, že preferují pupeční šňůru, ale že můžete použít i obyčejný provázek apod. Ještě jedna citace (str. 34): „Když se děti ráno nemůžou dočkat, až vypadnou a přátelé se už dlouho nezastavili, je čas na očistné kouzlo. Pokud tedy není třeba vyčistit kočičí záchod. Raději to zkontrolujte“.

Recenze od Noiry na Avalonii (ostatně tam jsem knihu koupil a vy můžete také).

12345
1245877500000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online