Wuwejův zápisník

Šetříme s Hypernovou aneb Jak se krize nepřekoná

14.01.2009 20:31, Wu | ekonomie | sociologie | komentáře -

Krize dopadá na všechny podniky a proto se i management Hypernovy rozhodl zefektivnit a snížit tak provozní náklady.
Co je největší položka? Platy zaměstnanců.
A kterých zaměstnanců je nejvíc? Pokladních.
Tak snížíme stavy, ne?

(Neověřená informace, získaná šeptandou od uštvané pokladní, obsluhující naštvané zákazníky.)

Sobota, sedm hodin večer, žádná špička, parkoviště poloprázdné. Deset minut nakupuji, půl hodiny stojím ve frontě, která sahá až do třetiny nákupní haly. Jedou celé čtyři kasy, z toho jedna zavírá a druhá je do deseti položek (tzv. rychlokasa). Proboha, půl hodiny ve frontě, to nebylo ani před Vánoci! Než tohle, to raději příště půjdu jinam. A se mnou obrat za týdenní nákup.

Kolik je takových zákazníků, pro něž je čas cennější než nějaká sleva nebo poloha obchodu? Opravdu by mě zajímalo, jestli existuje nějaká rozvaha, jestli se počítá i s odlivem naštvaných lidí, nebo prostě jen někdo "chytře" seškrtal největší výdaje. Hazard se spokojeností zákazníků u hypermarketů není dobrá cesta... Většina lidí tam jezdí autem, takže může snadno jet jinam, a konkurence je vysoká, takže mají kam jet.

Perlička na závěr - ještě ve čtvrtek byla u kas v Hypernově cedule s honosným sloganem, že kdekoliv jsou před námi více než čtyři zákaznící ve frontě, otevírají novou pokladnu, a pokud budeme čekat víc než deset minut, dostaneme tašku. V sobotu jsem ji marně hledal. Kardinální změna kurzu!

(Tyhle emotivní výkřiky zastarávají neuvěřitelně rychle... Dnes to kolem sedmé večer bylo naprosto plynulé. Dám jim ještě šanci [úsměv].)

12345
1231961460000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online