Wuwejův zápisník

Neverbální komunikace mezi řidiči

24.09.2008 18:38, Wu | praktické | doprava | výběr z blogu | komentáře -

koloNěkde, snad v komentářích, jsem zmínil, že jsem se po letech ježdění veřejnou dopravou vrhl do automobilismu. Svoje první dojmy jsem shrnul do článku umění přežít v divočině, tady přidávám další postřeh.

Už po pár měsících jsem odpozoroval, že mezi řidiči je běžná a důležitá neverbální komunikace, o níž se v autoškole nemluví. Tedy alespoň já se o ní nedozvěděl.

Světla

světlo

A ještě zmínka o důležitosti kontextu: „Hodně těch věcí záleží na kontextu... Například ve městě probliknutí je téměř vždy ‚nesvítíš‘, kolem vesnic častěji ‚policajti‘ a v noci ‚oslňuješ dálkovýma‘. Na dálnici z dálky problikávají velmi rychle jedoucí auta aby řidič nemusel brzdit a ty jsi měl čas, pokud máš možnost, uhnout do pomalejšího pruhu.“ (Radovan Paška)

Brzdová světla

  • ťuknutí na brzdu před omezením rychlosti: „Pozor, sice nebrzdím, ale nechám auto samovolně zpomalit na omezenou rychlost.
  • existuje zapojení třetího brzdovýho světla, který způsobí, že když brzdíš tak třetí světlo nesvítí souvisle, ale třikrát problikne a teprve potom svítí souvisle...“ (doplnil bezejmenný)
  • Ještě lze jemně několikrát přibrzdit a upozornit tzv. lepiče, kterého máš za zadkem, aby se vzdálil.“(doplnil Seddy)

Blinkry

blinkr

  • krátké bliknutí pravým blinkrem - někdo před vámi jede na obyčejné silnici jenom 90 km/hod a nehodlá zrychlit, místo toho blikne pravým blinkrem: „Předjížděj, spolupracuji (uhýbám, v případě potřeby přibrzdím).
  • Ještě mě napadá, že blinkrem doprava na silnici pochází také od náklaďáků. A není to ani tak o spolupráci, jako spíše informace, že můžeš. Přes náklaďák totiž nevidíš a slušní řidiči ti právě takto oznámí, že protisměr je volný a můžeš předjíždět. Je ale na tobě, aby sis to ověřil a stihl to bez spoléhání, že ti ten druhý nějak dál pomůže.“ (rozvedl Radovan Paška)
  • bliknutí pravá - levá - pravá u motorkářů jako signál pro děkování doplnil Ondra. Prý jej používají i Němci a Rakušáci.
  • Třeba levá-pravá-levá u blinkru se používá jako poděkování kamioňáky a autobusáky, protože buďto nemají varovné po ruce, nebo spouští signál na dispečink (problém s vozidlem, silnicí nebo nehoda). Jinak levá-pravá-levá nebo čtyri najednou se používají jako poděkování po celé západní Evropě.“(rozvedl Radovan Paška)

Výstražná světla (všechny čtyři blinkry najednou)

výstraha

  • jedno bliknutí - uhnuli jste předjíždějícímu, aby neohrozil ani sebe, ani protijedoucí, a on po zařazení před vás zabliká „Díky!“ Milé.
  • čtyři blinkry jako výstrahu jsem neuváděl, protože to není nově vytvořená neverbální komunikace, ale standardní způsob jak ostatní upozornit a jako takový se v autoškole probírá (jf). Ale vzhledem k tomu, jak se nám to tu rozrůstá, ho přidávám. Tak tedy - při prudkém brždění (zmínil Honza), překážce na silnici, pomalém popojíždění po frekventované ulici (admxx), zkrátka kdykoliv by ti za mnou měli zbystřit. A zpomalit.
  • kdy použít výstrahu doplnil bezejmenný:
    • brzdový asistent zapne výstražný světla při intenzivním brždění...
    • podobně mnozí zapnou výstražný světla, když někdo před nima stojí, nebo jede pomalu - aby bylo vidět zdaleka, že je potřeba opravdu hoodně brzdit...
    • při vycouvávání z parkoviště se často zapínají i výstražný světla, zrovna tak při pomalým popojíždění v nějaký tlačenici, ale taky na zapnutý výstražný světla jezděj lidi co opravdu hodně pospíchaj s někým do nemocnice - nemaj totiž jinou možnost jak projet třeba křižovatku na červenou...

Gesta

  • motorkář unoží - obdoba bliknutí oběma blinkry, tedy poděkování. Motorkářům uhýbám rád; jednak se dobře vejdou, jednak málokdy na životě ohrozí někoho jiného než sebe samé, což se o automobilistech říct nedá.
  • máváním nahoru a dolu vodorovně položeným předloktím nad volantem se protijedoucímu řidiči říká - radši uber, něco se v tvým směru děje...“ (doplnil bezejmenný)
  • rozsviť světla jsme už na vojně dávali cvakáním natažených prstů ruky proti palci - něco jako když napodobuješ krabí klepeto, a nebo to spíš připomíná mrkání oka...“(doplnil bezejmenný)
  • Na nesvítí světla se typicky dělá gesto kdy jakoby "blikneš" rukou, roztáhneš prsty a sevřeš v pest, několikrát za sebou. To řidiči chápou i od chodců.“(potvrdil bezejmenného Radovan Paška)

Gesta pro jízdu motorkářů ve formaci najdete na stránkách Southern Cruisers Riding Club.

Klakson

To už je těžký kalibr, víc vyděsí než pomůže. Tedy alespoň mě. Mírové použití je snad jen když někdo zaspí na semaforu zelenou...

  • houknutí před zatáčkou na horských silničkách doplnil mv (vlastně si to vybavuji ze Sicílie, dělali to řidiči autobusů).
  • Troubení velkých vozů (bus, tir) před zatáčkou je v některých státech povinné. Je to protože do serpentin se vedle takových další auto nevejde a vzájemně se nevidí. Když to slyšíš, počkáš před zatáčkou až projede.“(rozvedl Radovan Paška)
  • Ještě mě napadá, že na horách troubí autobusy i před příjezdem do vesnice. Ale to troubí dlouze. Je to protože lidi nečekají na zastávce (když napadne sníh, čekali by i hodiny), ale vyrazí až když slyší troubení. Takže ne všechna komunikace je k ostatním řidičům.“(dodal Radovan Paška)

Máte další postřehy? Používáte ještě jiná upozornění? Do komentářů s nimi.


Aktualizace 25.9.2008: doplnění dalších signálů z příspěvků v komentářích.

Aktualizace 13.2.2008: doplnění signálu motorkářů od Ondry.

Aktualizace 14.1.2012: doplnění signálů od bezjmenného, přepracování struktury článku - rozdělení do sekcí, doplnění ilustračních obrázků.

Aktualizace 14.3.2014: doplnění poznámky od seddyho a zapracování řady komentářů od Radovana Pašky. Ten je kdysi nechal na Google+ a následně jsem se s ním domluvil na převzetí do článku.

12345
1222274280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online